A szellemi tulajdon védelme
 

A koronavírus elleni harcot segítő legjobb IT megoldások

A A A    Nyomtatható verzió

A #BuildforCOVID19 nevű globális hackathont március 26. és 30. között szervezték meg azzal a céllal, hogy életre hívják a legjobb IT-megoldásokat a koronavírus elleni harcra.

A hackathon lényege, hogy a szoftverfejlesztések során a vállalatok megosztják az erőforrásaikat és az ötleteiket egymással.

A versenyen 175 országból több mint 18 ezren vettek részt és összesen 1561 projekt látott napvilágot az alábbi hét tág témakörben: egészségügy, egészségügyi oktatás, veszélyeztetett populációk, vállalkozások, közösség, oktatás és szórakozás. A legjobbnak ítélt 89 projektet egy 350 főből álló zsűri válogatta ki, melynek tagjai között olyan nagy cégek képviselői is részt vettek, mint az WHO, a Facebook, a Google, a Microsoft, az Amazion, az Intel vagy a Pfizer.

A legjobb projektek közé egy magyar páros munkáját is beválasztották. A mesterségesintelligencia-fejlesztéssel is foglalkozó Ország-Krisz Axel és Vécsey Richárd Ádám egy olyan terméket (Deep Model Core Framework, vagy DoF) hozott létre, amely „a mesterséges intelligencia tanításának határait tolja ki, informatikai és jogi értelemben egyaránt.”

Az alkotók szerint termékük „világszerte megkönnyíti a fejlesztők munkáját, hiszen segítségével a tanító adatbázisok mérete csökkenthető, és a mesterséges intelligenciák betanításához szükséges idő is rövidebb. Az informatikai előnyökön túlmenően az általunk fejlesztett keretrendszerben tárolt adatok világszintű cseréje sem ütközik jogi akadályokba, a szenzitív és személyes adatok tárolása és kezelése nemcsak GDPR kompatibilis módon történik, de megfelel például a hazai egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó előírásoknak is.”-olvasható a qubit oldalán megjelent beszámolóban.

A DoF-ról megjelent összeállításban továbbá arról olvashatunk, hogy a magyar projektnek köszönhetően „lehetővé válik a nagyméretű betanító adatok nemzetközi cseréje, hiszen nem kell orvosi adatok tekintetében engedélyeket kérni, mivel a tényleges, orvosilag releváns adat a tárolt változatban már nincs jelen, és nem is fejthető vissza. Ez a mostani járványhoz hasonló időszakokban különösen fontos, mert nem kell hatósági döntésekre várni az adattovábbításhoz, hosszabb távon pedig azért van jelentősége, mert az új módszer segítségével úgy végezhetnek mesterséges intelligenciára támaszkodó fejlesztéseket az Európai Unióban, hogy a felhasznált adatok hosszas jogi procedúra és engedélyezési eljárások nélkül megfelelnek az uniós adatvédelmi rendeletnek, a GDPR-nak is.”

Forrás:
561 PÁLYAMŰ KÖZÜL VÁLASZTOTTAK EGY MAGYAR FEJLESZTÉST A KORONAVÍRUS-HACKATHON LEGJOBB PROJEKTJEI KÖZÉ – qubit.hu – 2020. április 14.

Kép forrása:  https://covidglobalhackathon.com/