A szellemi tulajdon védelme
 

Április 22-én ünneplik világszerte a Föld Napját

A A A    Nyomtatható verzió

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Törekvésének megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, mára pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett megmozdulás. A természet védelméért indított harcnak köszönhetően már több millió ember tért át az ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később, 1990-ben az ökológiai válság jeleit érzékelve a természet védelmében közös felelősségre hívták fel a figyelmet világszinten. Magyarország az elsők között ekkor csatlakozott a világmozgalomhoz és azóta is minden év április 22-én a Föld Napja Alapítvány koordinálásával különféle, a környezetvédelem fontosságát előtérbe helyező eseményekkel hívják fel a figyelmet a föld természeti környezetének megóvására.  Városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal (fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek), a legkülönfélébb módon teszik emlékezetessé ezt a napot.

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet az idei 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja is, melynek kiemelt témája most is  a biológiai sokféleség megőrzése.

Programok szempontjából az idei év kicsit más lesz, mint az eddigiek. Elmaradnak az ilyenkor megszokott  zárt térben vagy a szabadban zajló különféle események. A mostani lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! És hogy ez mit jelent? Egy apró figyelmet, cselekvést, elmélkedést!

Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten. – a holnapért, a klímáért! – olvasható a Föld Napja Alapítvány honlapján.

Énekelj a Földért! A Jobb Veled a Világ Alapítvány és az általa vezetett Boldogságóra program keretében családi éneklésre hívják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

Rajzpályázat a Föld Napja alkalmából. Az Agrárminisztérium rajzpályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások számára - négy korcsoportban 3-19 éves korig - a rajzolni, festeni szerető gyerekek és fiatalok számára: mutassák be, mit jelent számukra a Föld Napja!

A Föld napjának 50. évfordulóját egyedülálló műsorfolyammal ünnepli idén a National Geographic. Április 22-én világpremierrel kerül bemutatásra Jane Goodall: A remény című dokumentumfilm is, amely a híres etológus különleges életét és munkásságát mutatja be exkluzív, ritkán látott képsorokon keresztül.

A Viasat Nature csatorna pedig számos, a klímaváltozáshoz kapcsolódó műsorral ösztönöz változtatásra ezen a héten.

 

Források:

https://boldogsagora.hu/jobbveledavilagotthon/otlettar-22-unnepeljuk-egyutt-a-fold-napjat/

http://www.fna.hu/afoldnapja

https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/rajzpalyazat-a-fold-napja-alkalmabol

https://femina.hu/terasz/fold-napja/

Kép forrása: https://ttk.elte.hu/