A szellemi tulajdon védelme
 

Az operajátszás új centruma lehet Budapesten az Eiffel Műhelyház

A A A    Nyomtatható verzió

Budapest új főépítészének határozott elképzelése szerint a főváros működési gondjaira  a már nem működő ipari területek (rozsdazónák) revitalizációja lehet a megoldás.

Jó példával szolgálhat az ilyen folyamatokhoz a kőbányai Északi járműjavító területén lassan átadásához közeledő, az Opera számára kialakított műhely-, raktár- és próbacentrum és környezete.

Az 1883 és 1886 között az Eiffel-toronyhoz hasonló technológiával felépült kőbányai ipari épület, az Eiffel-csarnok, mely egykor mozdonyjavító műhelyként funkcionált. Most az Operaház számára átalakított létesítmény (a vasúti műhely ipari atmoszféráját megőrizve) Eiffel Műhelyház néven fogja kulturális funkcióját betölteni.

Az átadását követően a Magyar Állami Operaház a 21. századi használat követelményeinek is megfelelő, valamivel több mint 30 000 m2 objektumot vehet birtokába.

A tervek szerint az Operaház felújításával párhuzamosan ide költöztetik az intézményt kiszolgáló összes raktárt, műhelyt és egyéb kiszolgáló területeket: két méretazonos próbaszínpadot, közülük az egyiket nézőtérrel és zenekari árokkal és egy stúdió-képességű zenetermet.

Az Eiffel Műhelyház nem csak egy kiszolgálólétesítmény, hanem a leendő látogatóknak élményt kínáló látványosság is egyben, melynek közönségforgalmi tereit úgy alakították ki, hogy különféle rendezvények számára is kiadható legyen.

A Kőbányai út felől megnyitott Eiffel-csarnok középső traktusába került az impozáns fogadótér, ahol teljes pompájában feltárul a szegecselt acélszerkezet és az átlátszó polikarbonát. Dísze egy 1912-es évjáratú, 327-es szériájú gőzös, és a hozzá kapcsolt étkezőkocsi.

„Az ipari miliő, valamint az opera és a balett találkozása a 21. század kulturális közegének sajátos ízvilágával szolgál – nem csak ínyenceknek. Ahogy a komplexumot megálmodó főigazgató vizionálta: ide farmerben is nyugodtan el lehet majd jönni a lényegért.” – olvasható a lent hivatkozott cikkben.

A témával kapcsolatban további érdekességek olvashatók az Octogon weboldalán megjelent összeállításban, továbbá  a youtube csatornán megtekinthető az Eiffel Art Studios kisfilm összeállítása.

 

Forrás:

MINT A MESÉBEN: EIFFEL MŰHELYHÁZKÉNT SZÜLETETT ÚJJÁ AZ ÉSZAKI JÁRMŰJAVÍTÓ – Octogon – 2020. március 31.

Kép forrása:  https://www.opera.hu/