A szellemi tulajdon védelme
 

VírusRadar néven már letölthető az új kontaktkutató magyar alkalmazás

A A A    Nyomtatható verzió

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által jegyzett VírusRadar applikációt a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztették ki a koronavírus elleni védekezéshez.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. Az egész folyamatnak az a lényege, hogy minél többen használják az alkalmazást, csak akkor vizsgálható bizonyítottan a fertőzött emberekkel való kapcsolat. A jelenleg Androidra  telepíthető alkalmazás segít névtelenül rögzíteni azokat a felhasználókat, akik huzamosabb ideig egy helyen tartózkodtak, így ha bárkinél közülük koronavírus-fertőzést mutattak ki, a többieket is tudják értesíteni a lehetséges kockázatról.

Az applikáció a következőképpen működik:

„Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal, és titkosított, anononimizált adatokat cserél a környező eszközök távolságáról, ha azok az elmúlt 14 napban veszélyes távolságban voltak. Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor a felhasználó megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel. A szakemberek felkérhetik az információkat használó fertőzött személyt az adatok megosztására, ezáltal értesítve azokat az embereket, akik szoros kapcsolatban voltak fertőzött személlyel.”- olvasható a virusradar.hu oldalán.

Az alkalmazás iOS-on is hamarosan elérhetővé válik, erről tájékoztatják majd a lakosságot.

A VírusRadar applikációról további ismeretek az alábbi oldalon érhetők el:  https://virusradar.hu/.

 

Források:

Bemutatták a hivatalos magyar kontaktkövető appot – index.hu – 2020. május 13.

VirusRadar.hu

Kép forrása:  https://play.google.com/