A szellemi tulajdon védelme
 

Kontrollált körülmények között, föld nélkül és a mesterséges intelligencia

A A A    Nyomtatható verzió

A klímaváltozás egyre inkább bizonytalanná teszi a szabadföldi mezőgazdaság sikerességét. A magyar Growberry erre próbál megoldást keresni új, a hidroponikus (föld nélküli) és a mesterséges intelligencián alapuló kísérleteivel.

A magyar startup jelenleg termesztő kamrákban kontrollált körülmények között számos növénytermesztési kísérleteket folytat, amelyek különböző mezőgazdasági problémákra adnak választ. Például megismerik, melyik az a palánta, amelyik bizonyos klímáknak a legjobban megfelel, vagy hogy milyen tápoldatot használjanak, hogy a legjobbak legyenek a hozamok.

Magyarországon a föld nélküli növénytermesztés nem ismeretlen eljárás a mezőgazdaságban, a paradicsom és a paprika több mint 90 %-át hidropóniás körülmények között termesztik. A föld nélküli növénytermesztésben a tápanyagokat vízben oldott formában juttatják el a növény gyökérzetéhez, és másfajta rögzítést alkalmaznak, mely lehet kőzetgyapot, vagy valamilyen felfüggesztési megoldás. A magyar startup a csilipaprikánál, paradicsomnál és szamócánál ért el szép eredményeket ugyanezzel az eljárással.

Ez a termesztési mód gyakorlatilag lehetővé teszi a Growberry számára, hogy a fontos kockázati tényezőket is kontrollálja. Például nem lehet tudni pontosan, hogy milyen tápanyagok és kártevők találhatók a földben. A mesterséges intelligencia bevetésével lefuttatnak egy kísérletet egyféle beállítással, majd egy másikkal, aztán egy algoritmussal meg tudják nézni, hogy bizonyos körülmények változtatása milyen hatással lesz a növényre.

A Growberry hosszú távú víziója, hogy nagyobb, ipari mértékben is tudjon növényeket termeszteni, köztük az üvegházak továbbfejlesztett verziójával, felhasználva a mesterséges intelligenciát és a robottechnológiát a növénydiagnosztikától az emberi beavatkozás nélküli szüretelésig.

 

Forrás:

Föld nélkül termesztik a paradicsom és a paprika több mint 90%-át Magyarországon – szeretlekmagyarorszag.hu – 2020. május 12.

Kép forrása: https://www.centraleuropeanstartups.com/