A szellemi tulajdon védelme
 

Hol tartanak kutatóink a járvány-elleni védekezésben

A A A    Nyomtatható verzió

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány elleni védekezéséről szóló, első online tudományos konferenciáján magyar kutatók számoltak be a járvánnyal kapcsolatos, ígéretes  fejlesztéseikről.

Az Óbudai Egyetem képviselői az intenzív ellátásban kulcsfontosságú tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésről számoltak be, amely nagyszámú (5,10, 50 vagy ennél is több) kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet. A sepciális eszköz a kilélegzett fertőző levegőt elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápoló személyzet megfertőződésének kockázatát, akik így biztonságosabban, kisebb stressz mellett végezhetik a munkájukat.

A vérszérum alapú terápiák fejlesztésével foglalkozó OrthoSera Kft. ügyvezetője a gyógyult betegek vérplazmájából előállított készítményről és annak sikeres alkalmazásáról beszélt, valamint felvázolta következő céljukat, mely egy koncentráltabb, hosszabb ideig eltartható vérplazma készítmény előállítása lesz.

Az ELTE Természettudományi Kara (ELTE TTK), a Richter Gedeonnal, a Pécsi Tudományegyetemmel és az ImmunoGenes Kft-vel közös konzorcium keretében egy olyan gyógyszert fejlesztettek, amelynek célja, hogy megakadályozza a vírust abban, hogy az ACE2 receptorhoz kötődjön és ezáltal fertőzzön. Az ELTE TTK dékánja beszámolt még egy jelenleg is folyó kutatásukról, mely szerint arra keresik a választ, hogy a fertőzésen átesettek szereznek-e védettséget a vírus ellen.

A Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője a 2014-ben Japánban influenzafertőzés ellen kifejlesztett gyógyszerrel (Favipiravir) kapcsolatos hazai vizsgálati eredményeikről számolt be. A több hazai egyetem és kórház részvételével folytatott klinikai vizsgálatok célja, hogy bizonyítsák a Favipiravir koronavírus elleni hatékonyságát, valamint biztonságosságát.

A HECRIN (Hungarian Clinical Research Infrastructure Network) konzorcium elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban négy projekt lebonyolítására kapott lehetőséget az ITM-től, ezek egyike a Favipiravir klinikai kipróbálása. A másik kutatás a Covid-betegek genetikai jellemzőit elemzi, azt vizsgálva: genetikai oka van-e annak, hogy hatalmas különbségek mutatkoznak a fertőzés lefolyásában, súlyosságában az egyes betegek között.

 

Forrás:

Ígéretes fejlesztésekről számoltak be magyar kutatók – hirado.hu – 2021. május 21.

Kép forrása:  https://ado.hu/