A szellemi tulajdon védelme
 

Rádió távirányítású eszközök detektálására alkalmas speciális berendezést

A A A    Nyomtatható verzió

A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem drónok és egyéb, rádióengedély nélkül működtethető rádió távirányítású eszközök és rádióberendezések detektálására alkalmas speciális berendezést fejlesztenek egy közös konzorcium keretében létrehozott projektben.

A fejlesztéssel kapcsolatban kiadott közös közleményük szerint céljuk egy olyan rendszer előállítása, amely a kooperatív és a non-kooperatív drónok detektálására egyaránt bevethető, mivel a berendezés rádiófrekvenciás spektrumban működő, jeldetektálást, osztályozást és iránymérési feladatot ellátó, igény szerint flexibilisen skálázható lesz.

___________________________

A drónok manapság már elképesztő népszerűségnek örvendenek. Ennek köszönhetően egyre többen választják maguknak ezt a hobbit, azonban sokan nincsenek tisztában a drónhasználatot szabályozó törvényekkel, illetve azzal, hogy egy drón használata rengeteg felelősséggel jár. Sokan a szabályok ismerete nélkül vetik bele magukat a reptetésbe.

2020. július 1-jétől Magyarországon is közvetlenül alkalmazni kell két, drónokra vonatkozó EU rendeletet. Az új szabályozás célja, hogy a drónok megnövekedett száma mellett is biztosítsa az emberek védelmét és biztonságát a levegőben és a földön egyaránt. Az új szabályokat a professzionális drónhasználó szakemberekre és a hobbiröptetőkre egyaránt alkalmazni kell majd.

Az uniós jogszabályok a tagállamokban jelenleg hatályban lévő nemzeti szabályok helyébe lépnek. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy repüléstilalmi övezeteket jelöljenek ki, ahová drónok nem repülhetnek be.

 

Forrás:

Drónvadászt fejlesztenek Magyarországon –  hirado.hu – 2010. május 19.

Változnak a drónozás szabályai – vilaggazdasag.hu – 2019. július 18.

Kép forrása: https://net-jog.hu/2015/02/11/