A szellemi tulajdon védelme
 

Fiatal magyar kutatónő a világon egyedüliként az ördögráják

A A A    Nyomtatható verzió

A Floridában dolgozó dr. Ari Csilla magyar zoológus kedvenc állatai, az ördögráják tanulmányozásával, viselkedésük és érzékelési képességeik vizsgálatával foglalkozik.

A kutatónő elmondása szerint meglepő, hogy az ördögráják agya a legnagyobb a vizsgált halfajok közül: hatalmas megnövekedett előaggyal és jelentősen barázdált kisaggyal rendelkeznek.

Mivel az ördögráják kognitív képességeiről nagyon kevés ismeretünk van, ezért a különböző agyterületek vizsgálata alapján arra következtet, hogy a szociális viselkedésük vélhetőleg fejlett és a kommunikációjuk komplex.

A vizsgálatok során felfigyelt az ördögráják fehér mintázatának különböző intenzitására is, amelynek okát azzal magyarázza, hogy feltehetőleg a szociális rangsort vagy a stresszes állapotot, izgatottságot kommunikálják így egymás között.

Az egész világon nagyon kevés, talán 5-7 olyan szakember lehet, aki ördögrájákkal kapcsolatos kutatásokat folytat. Érzékelési és viselkedési képességeik vizsgálataival azonban egyedül Ari Csilla foglalkozik.

A magyar kutatónő eleinte ponty, kecsege és fagyasztott cápa agyakat vizsgált, majd néhány évvel később meghívták Mexikóba egy expedícióra, ahol először kezdték meg a ráják agyának vizsgálatát.

A tehetséges kutatóra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei is felfigyeltek, így tagja lett a NEEMO 23 kódjelű küldetésnek, melynek során tíz napot töltött egy különleges laboratóriumban, mintegy 20 méterrel az Atlanti-óceán felszíne alatt.

A kutatónővel egy kisfilm is készült, mely megtekinthető a NOVUM című magazinműsor 2020. május 10-i adásában. Az összeállítás 19 perc 19 másodperctől látható az alábbi linken: https://youtu.be/lxEt7narO94

 

Források:

Tudatosan figyeljünk arra, hogy a szokottnál türelmesebbek legyünk – nlc.hu – 2020. március 31.

Veszélyben az ördögráják – egy fiatal magyar kutatónő különleges kutatásai – novumtv.hu – 2020. május 10.

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/