A szellemi tulajdon védelme
 

Virtuálisan zajlott a megmérettetés a nemzetközi pneumobilok versenyén

A A A    Nyomtatható verzió

A járványügyi veszélyhelyzet megváltoztatta a körülményeket ezért az idei, XIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny megmérettetésen virtuálisan értékelt a szakmai zsűri.

Az összesen kilenc ország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Törökország) 26 különböző felsőoktatási intézményének 48 csapata saját tervezésű, sűrített levegővel hajtott járművével nevezett a versenyre.

Idén a csapatok háromnapos élő megmérettetése helyett a zsűri a járművek technikai adatairól szóló dokumentumokat, a CAD modelleket és műszaki rajzokat értékelte, majd hozta meg a döntést a helyezésekről.

A BME „Műszakik AiR-115” nevű csapata a „Leginnovatívabb jármű” valamint a „Legjobb műszaki dokumentáció” kategóriákban első helyezést ért el.

A győztes csapatról, járművűkről és a versenyről további érdekességek a bme oldalán megjelent cikkben olvashatók.

Az Emerson-csoport szervezésében 2008 óta minden év tavaszán más-más országban rendezik meg a pneumobilok nemzetközi versenyét. A megmérettetésen az oktatási intézmények fiataljai által készített járművek kelnek versenyre, így a diákok a gyakorlatban is kipróbálhatják a járműipari képzésen tanultakat. A versenykiírás szerint olyan pneumatikus jármű (penumobil) elkészítése a feladat, amely a sűrített levegő energiáját alkalmazva, pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemeken keresztül viszi át a nyomtatékot a hajtott kerekekre. A verseny részvételének feltétele, hogy a járműnek vezethetőnek kell lennie.

 

Forrás:

A BME-S FEJLESZTÉSEK HÁROM KATEGÓRIÁBAN IS GYŐZTEK A PNEUMOBILOK VERSENYÉN – bme.hu – 2020. május 22.

Kép forrása: https://pneumatika.hu/