A szellemi tulajdon védelme
 

Harmadik generációs koronavírus elleni vakcinát fejleszt a Pécsi Tudományegyetem

A A A    Nyomtatható verzió

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Jakab Ferenc virológussal egy új, folyamatban lévő koronavírus-elleni vakcina fejlesztésről beszélgettek. A szakember elmondta, hogy a Pécsi Tudomány Egyetem Szent Ágotai János Kutatóközpontjának virológiai kutatócsoportja és egy osztrák biotechnológiai cég közös konzorcium keretében „Egy modern, úgynevezett harmadik generációs vakcina fejlesztésen dolgoznak”. Céljuk egy olyan oltóanyag előállítása, amely védelmet jelent a jelenlegi és a jövőbeli járvány idején is.

A konzorcium vakcina-fejlesztése eltér a jelenlegi koronavírus-oltás fejlesztésektől, ugyanis nem a hagyományos gyengített vírussal próbálkoznak, hanem az úgynevezett fehérjealapú (harmadik generációs) oltóanyaggal. Ezeknek az a tulajdonságuk, hogy a vírusnak csak egy bizonyos felszíni fehérjéjét tartalmazza, amelyet ha beadnak a szervezetbe, immunválaszt generál.

A szakember elmondása szerint „Elképzelhető, hogy ezeket a vakcinákat esetleg egyszer-kétszer kell oltani, de ennek megfelelően egy stabil immunválaszt fejleszt az emberi szervezetben.”

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor 2021-ben a perklinikai vizsgálatok elkezdődhetnek.

A Kossuth Rádióban elhangzott teljes beszélgetés az alábbi linken hallgatható vissza:

https://hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2020/06/mar_kossuth_2020-06-09_08-21-50_08-31-43_1.mp3

 

Forrás:

Tömeges oltáshoz alkalmazható vakcinát fejleszt a Pécsi Tudományegyetem – hirado.hu – 2020. június 09.

Kép forrása:  https://szkk.pte.hu/