A szellemi tulajdon védelme
 

Első helyen végzett a Műegyetem csapata a robotikai világversenyen

A A A    Nyomtatható verzió

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet 2017-ben indított versenysorozatot, “Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC) néven. A magyar egyetem TMIT HSN Lab Felhő robotika csoportja 2018 óta vesz részt a nemzetközi megmérettetésen. Eddig mindig bejutottak a döntőbe, idén viszont sikerült a dobogó legfelső fokára állniuk, ezzel elhozták a 10.000 dolláros fődíjat.

A csapat tagjai: Vidács Attila (oktató), Mátyás Gergely alapszakos hallgató, Pető József PhD hallgató, Böjtös Laszló mérnök.

A versenyzőknek szimulált ipari környezetben kellett programozniuk. Feladatuk egy két karral rendelkező robot megtervezése volt, amely különböző alkatrészeket képes lepakolni egy futószalagról. A döntőben 15, előre nem ismert feladatot kellett minél gyorsabban és pontosabban végrehajtaniuk a csapatoknak.

A 2017-ben indított versenysorozat célja, hogy az automatizált üzemek hatékonyabban és nagyobb termelékenységgel működjenek. Fontos kritérium, hogy a készülő gépek autonóm módon észleljék a gyártási folyamat hibáit, automatikusan helyreálljanak ezekből a hibákból, és mindemellett érzékeljék a környezetüket.

Forrás:

VIK-CSAPAT NYERTE A NEMZETKÖZI ROBOTVERSENYT, LEGYŐZVE A NASA ŰRHAJÓSÁNAK GÁRDÁJÁT – bme.hu - 2020. június 12.

 

Kép forrása:  https://slideplayer.hu/slide/2251807/