A szellemi tulajdon védelme
 

Ígéretes magyar eredmények születtek a retina gyógyításához

A A A    Nyomtatható verzió

Dr. Roska Botond és munkatársai felfedezték, hogy vírusok segítségével be lehet juttatni a degenerált retinába olyan csatornákat, amelyek érzékelik a fényt, ezzel pedig a vak retinát ismét látóvá lehet tenni. Eredményeiket kezdetben nem tudták megfelelő módon tesztelni, ugyanis kiderült, hogy az állatokon elért eredményekből levont következtetéseket nem lehet közvetlen módon az emberi retinára alkalmazni.

A kísérletek Bázelben zajlottak, amelyekhez a Semmelweis Egyetem jelentős tudástranszferrel járult hozzá. Roska Botondot és munkatársait új kísérletükben ugyanis dr. Szabó Arnoldék új eljárása segítette: „A Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriumában kifejlesztettek egy világviszonylatban is egyedülálló, új szövettenyésztési eljárást, mellyel a szervdonációból visszamaradó retina szövet akár 14 héten át is életben tartható rendkívül jó szövettani megtartottság mellett” – olvasható dr. Szabó Arnold egyetemi tanársegéd nyilatkozatában a Semmelweis Egyetem honlapján.

A világ egyik vezető tudományos lapjában – Science – most megjelent tanulmányuk szerint a kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában, a mechanizmus felhasználásával akár a látás is visszanyerhető.

A kutatók végső célja a vakság megszüntetése és a betegek látásának visszanyerése. Ennek elősegítésére szeretnénk Magyarországon a Semmelweis Egyetem aktív részvételével egy klinikai kutatóközpontot létrehozni, hogy itthon, magyar betegeken segíthessenek olyan terápiás eljárásokkal, amiket részben szintén magyarok fejlesztettek ki.

A kutatásról részletesen a semmelweis.hu oldalán lehet olvasni.

 

Forrás:

SCIENCE-PUBLIKÁCIÓ A SEMMELWEIS EGYETEM RETINA LABORATÓRIUMÁNAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL – semmelweis.hu – 2020. június 08.

Kép forrása: https://www.facebook.com/semmelweisegyetem/photos/?tab=albums