A szellemi tulajdon védelme
 

Automatikus kontúrozó programot fejlesztenek magyar szakemberek

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a GE Healthcare Magyarország Kft. szakemberei már 15 éve dolgoznak a rákgyógyításhoz kapcsolódó képi diagnosztika és sugárterápia hatékonyságának javításán. Jelenleg egy olyan mesterséges intelligencián alapuló automatikus kontúrozó programon dolgoznak, mely több óráról mindössze pár percre csökkenti a besugárzáshoz szükséges tervezési céltérfogat és a közeli védendő szervek kontúrozására fordított időt.

A jelen tervezőrendszerben működő folyamat szerint az adott testrészletet szeletenként fölépítő CT-felvétel minden egyes képén az onkoradiológus manuálisan kontúrozza az anatómiai struktúrákat, meghatározva a terápia célterületét, illetve a védendő szerveket, szöveteket. Erre azért van szükség, mert a rendelkezésre álló, általános anatómiai hátterű félautomatikus program az egyéni eltérések miatt nagy hibákkal dolgozik., a tervek javítására, pontosítására mindenképpen szükség van. A mérnöki precizitású kontúrozás egy rendkívül időigényes feladat.

Az automatikus kontúrozó program ennél jóval hatékonyabb megoldást kínálna: a szervekről alaposabb képet adó MR-felvételek alapján történne meg a megbízható pontosságú és rendkívül gyorsan működő automatikus szegmentáció, melynek köszönhetően több idő juthat a kezelési koncepció finomítására, egyszerűbb és hatékonyabb lehetne a rákos betegek gyógyítása.

 

Forrás:

Egyszerűbb és hatékonyabb lehetne a rákos betegek gyógyítása – origo.hu – 2020. június 20.

Kép forrása:  https://napidoktor.hu/