A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által alapított elismerést, a Magyar Innovációs Nagydíjat 1992 óta adják át. Azokat a magyar egyéni vállalkozókat, vagy Magyarországon bejegyzett társaságokat jutalmazzák, amelyek a pályázati kiírást megelőző évben kiemelkedő műszaki, technológiai vagy gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

Június 30-án a 2019. év kiemelkedő innovációiért adták át az elismeréseket Budapesten.

A 2019. évi Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH KFT. részesült a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért.

A Pannoramic termékcsalád automata, nagy sebességű és kapacitású digitális tárgylemez szkenner rendszerből (Pannoramic 250, 1000), patológiai esetkezelő szoftver rendszerből (CaseManager), beteg-tárgylemezsorozat bemutató digitális mikroszkóp szoftverből (CaseViewer) és digitális képfeldolgozó szoftver rendszerből áll (QuantCenter), amelyek a digitális tárgylemezek tárolására szolgáló szerver alkalmazással dolgoznak (CaseCenter).

Az Innovációs És Technológiai Minisztérium 2019. Évi Ipari Innovációs Díjában A Borsodchem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért.

A projekt célja az MDI technológia fejlesztése volt, mely fejlesztés a korábban létező technológiáknál hatékonyabb és flexibilisebb MDI-gyártást biztosít számos paraméter mentén, úgymint hatékonyabb foszgénezés, reakciózárás és tisztítási lépések. Ezen több lépésből álló fejlesztés kiemelt nehézsége, hogy a fejlesztendő részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, illetve laborméretben csak igen korlátozottan vizsgálhatók.

AzInnovációs és Technológiai Minisztérium 2019. Évi Informatikai Innovációs Díjában az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért.

Az Oncompass Medicine (OCM) egy hazai orvosi vállalkozás, amely daganatos betegek személyre szabott célzott terápiás kezeléséhez szükséges diagnosztikai és döntéstámogató orvosi eszközök fejlesztésével foglalkozik. A cég által kifejlesztett orvosi döntéstámogató eljárás, az "Oncompass", segít az orvosnak több mint 100 forgalomban lévő és több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést minden egyes daganatos beteg számára, a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült a mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért.

A Veresi Paradicsom Kft. 2014-től hidrokultúrás üvegházában tiszta termesztési metódussal, biológiai növényvédelemmel, fenntartható, környezetbarát módon, magas beltartalmi értékű koktélparadicsom-különlegességeket termeszt. 2018 végére, a mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában a Thalesnano Energy Zrt. részesült a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért.

A ThalesNano Energy által fejlesztett H-Genie® az egyetlen és első biztonságosan használható, nagy tisztaságú (4.0 vagy 99,99%), kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor berendezés, amely már elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység kutatási célú hidrogén igényének kielégítésére (0.1-1 NL/perc).

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól A Piacig" 2019. Évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató És Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért.

A Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkópuk sok év megfeszített munkájának köszönhetően, 2018 utolsó negyedévére megalkotott, a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott "hungarikum". Ez a több mint ezer optikai, mechanikai, elektronikai komponensből álló moduláris lézerpásztázó mikroszkóp a jelenleg kereskedelmi fogalomban kapható berendezésekhez képest, akár több mint egymilliószor gyorsabb térbeli mérési sebességgel van felvértezve.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. Évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 Éves Csalomon® csapdacsalád újdonságaiért.

Az elmúlt negyedszázad alatt több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. A legfrissebb újdonságok: az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. Egy másik újdonságuk az Észak-Amerikában és Nyugat-Oroszországban egész kőris állományokat kiirtó kőris-karcsúdíszbogár (Agrilus planipennis) terjedésének a követését teszi lehetővé, más kártevő díszbogarak mellett, ami annál is inkább aktuális, mert ezekben az években várható ennek az invazív kártevőnek a megjelenése az Európai Unióban. Mindkét megközelítés új technológiát jelent, amelyeket már most nemzetközi érdeklődés övez.

A Valor Hungariae és a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli - Tudományos Alapú Digitális Munkahelyi Egészségprogramért.

A Fitpuli egy okoseszközökkel szinkronizálható mobiltelefonos applikációra épülő egészségprogram, amely egészségtudatosságot növelő, életmódváltást elősegítő oktatási anyagokkal segíti az egészségfejlesztést; valamint életmód és orvosi adatok gyűjtésével aktív és személyre szabott visszajelzést ad a felhasználó számára az előrehaladásról.

A 2019. évi díjazottakkal készült kisfilm összeállítás megtekinthető a Magyar Innovációs Szövetség  youtube csatornáján:

https://www.youtube.com/watch?v=-mqgBaRIPPc&feature=youtu.be

 

Forrás:

Innovációs Nagydíj – innovacio.hu -  2020. június 30.

Kép forrása:  https://www.innoteka.hu/