A szellemi tulajdon védelme
 

Autós, áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló szoftvert fejlesztett egy magyar startup

A A A    Nyomtatható verzió

Az autós, áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló technológiát a magyar megoldás előtt már az ázsiai országokban is alkalmazták, azonban a papír alapú adminisztráció miatt lassúnak, illetve az érintkezés miatt fertőzésveszélyesnek mutatkozott az innováció.

A magyar Rollet cég egy érintésmentes megoldással tökéletesítette az új technológiát, melynek lényege, hogy egy külön erre a célra kifejlesztett alkalmazáson keresztül végzik a teszteléshez kapcsolódó folyamatokat. Először is a tesztelésre jelentkezőknek regisztrálniuk kell a személyes és az autójukra vonatkozó adatokat, hogy jogosultak legyenek a teszt elvégzésére. A tesztállomáson dolgozók online ellenőrzik a behajtásra jogosult személyek személyazonosságát, a mintavételezést követően pedig egy applikáción keresztül végzik a sorszámmal ellátott minta és a páciens összepárosítását QR kód alapján.

A fejlesztők nyilatkozata szerint „Azzal, hogy az adatrögzítés egy alkalmazás segítségével a felhőben történik, a tesztelésre szolgáló terület befogadóképessége a duplájára nő a papír alapon adminisztrált folyamathoz képest, aminek a tömeges tesztelések időszakában óriási jelentősége lehet.”

A szoftvert a Rollet cég bárki számára ingyenesen elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá teszi az esetleges következő koronavírus hullám gyors kezelése érdekében, a Github.com/rollethu/noe címen érhető el. A startup vállalkozás szerint a rendszer segítségével pár napon belül elindítható az autós tesztállomás bármely kiválasztott helyszínen, ugyanis a forráskód továbbfejlesztés nélkül is alkalmas több ezer vendég fogadására, illetve mintavételezésére. A program nem csak koronavírus tesztelésre alkalmazható, hanem minden olyan vírus gyors detektálására, ahol a mintavételezéshez, szűrővizsgálathoz megfelelő környezetet biztosít egy jármű.

A Rollet 2017-ben indította el érintésmentes fizetési szolgáltatását hazánkban, azóta több tucat helyszínen, köztük zárt parkolókban, irodaházakban, gyárterületeken, és üzleti parkban tették elérhetővé vendégek számára a készpénzmentes, autóval történő fizetési módot. 2020-ban Európa egyik legjobb magyar startup innovációjának választotta a The Next Web nemzetközi tech szaklap, tavaly pedig a “Legígéretesebb Startup vállalkozásnak” szavazta a bécsi Property Forum közönsége.

Innovatív elektronikus parkolási fizetési rendszerükről egy korábbi hírünkben számoltunk be:
http://www.szellemitulajdon.hu/hirek/2086/intelligens-elektronikus-parkolasi-fizetesi-rendszert-fejlesztett-egy-magyar-startup.html

 

Forrás:

Ingyenesen felhasználhatóvá teszi áthajtásos koronavírus szoftverét egy magyar startup – medium.com – 2020. június 25.

Kép forrása:  https://www.builtworld.com/db/company/rollet