A szellemi tulajdon védelme
 

Az ázsiai tigrisszúnyogok országos feltérképezésébe kezdtek magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A csapadékos, meleg időjárás kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének, tömegesen kezdenek el szaporodni a szúnyogok, köztük nemcsak a hazai, hanem az újonnan megjelent idegenhonos fajok is. Az 50 őshonos csípőszúnyog mellé a közelmúltban három ázsiai faj is érkezett (koreai csípőszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és tigrisszúnyog). A távoli élőhelyek inváziós szúnyogfajainak hazai megtelepedésére a kutatók szerint a nagy távolságú, tömeges teherfuvarozás nyit utat, ezért tudott megjelenni a Kárpát-medencében az ázsiai tigrisszúnyog is, amelynek csípése más fajokénál hevesebb allergiás tüneteket válthat ki az emberben. Aktívan csípi az embert, a házi- és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket, madarakat és legalább 22 féle vírust terjeszt. Hazánkban eddig csak behurcolt betegségekről tudnak a tigrisszúnyoggal kapcsolatban, itteni fertőző példányokat nem mutattak ki.

A tigrisszúnyogok által terjesztett veszélyes kórokozók magyarországi megtelepedésének az a feltétele, hogy a fajnak nagy egyedszámú, stabil populációi legyenek Magyarországon. A tigrisszúnyognak még csak szórványosan megjelenő példányait gyűjtötték hazánkban, mely alapján a kutatók azt feltételezik, hogy ilyen populáció még nincs nálunk, de nagyon fontos a folyamat állandó és szakszerű nyomon követése. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete felhívásban kéri a lakosság segítségét a hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében. Eszerint, amennyiben valaki ázsiai tigrisszúnyogot lát vagy elfog, a fogás helyének és idejének megjelölésével feltétlenül tudassa a kutatóintézettel és lehetőség szerint a mintát küldje be.

A tigrisszúnyogot viszonylag könnyen fel lehet ismerni, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon hófehér pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábain fehér gyűrűk találhatók, hátán egyetlen hosszanti fehér csík húzódik. A tigrisszúnyog kis méretű: testhossza mintegy öt milliméter.

A szakemberek a szúnyogok elleni hagyományos védekezést javasolják, így a hosszúszárú nadrág és a rovarriasztók alkalmazását is ajánlják.

 

Forrás:

A tigrisszúnyogok felmérésében kérnek segítséget – medicalonline.hu – 2020. július 03.

Kép forrása:  http://www.barcsihirek.hu/