A szellemi tulajdon védelme
 

Embereken tesztelik hamarosan a magyar fejlesztésű stroke-gyógyszert

A A A    Nyomtatható verzió

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Motor Farmakológia Kutatócsoportja által kifejlesztett hatóanyag (MPH-220), a stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő emberek kezelésében hozhat nagy változást néhány éven belül. Az MPH-2020 hatóanyag közvetlenül az izomösszehúzódásért felelős fehérjén fejti ki a hatását, nem befolyásolja a szívizmot és az erek simaizomzatát.

Az innováció jelentősége óriási, mivel a stroke és más idegrendszeri betegségek, sérülések után az érintettek körülbelül 30 százalékánál jelentkezik az izmok görcsös összehúzódása, mely 50-60 millió embert érint világszerte.

A klinikai próbák első, a hatóanyag biztonságosságát tesztelő fázisát magyarországi kórházakban végzik, jövő év elején adják be az első adagokat a vizsgálatba önkéntesen jelentkezett egészséges pácienseknek.

A kutatócsoport az innovációval kapcsolatos másik sikerét az időben benyújtott szabadalmi bejelentéssel érték el ugyanis így két hónappal megelőzték a hasonló molekulát kifejlesztett, a világ biotechnológiai innovációban legbefolyásosabb intézményét, az amerikai Scripps Research Institute-ot. A nemzetközi elsőbbség a magyar kutatóké lett.

 

Forrás:

Magyar fejlesztésű stroke-gyógyszert tesztelnek a kórházakban – 24.hu – 2020. július 14.

Kép forrása: http://kinai-medicina.tienshoni.hu/