A szellemi tulajdon védelme
 

Nincs több ételpazarlás, a feleslegből bevétel is lehet

A A A    Nyomtatható verzió

Az egyre növekvő ételpazarlás súlyos gazdasági, társadalmi, környezeti problémát jelent az emberiség számára. Csak Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik annak okán, hogy a vendéglátás, a kereskedelem – a vevők igényeihez igazodva – kénytelen nagyobb kínálatot biztosítani, mint amekkora a kereslet. A felesleg legtöbbször a szemétbe kerül, ami veszteség a termelőknek, a vendéglátóknak, a fogyasztóknak nem beszélve a környezeti károkról.

Az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelmükben a Corvinus Egyetem három hallgatója kidolgozott egy olyan új módszert, amellyel úgy csökkenthető az élelmiszer-hulladék mennyisége, hogy közben az üzletek is és a fogyasztók is profitálnak belőle.

Muncs néven létrehoztak egy webapp-ot, melyeken keresztül éttermek, pékségek és szállodák kedvezményesen (50-70%) értékesíthetik az el nem adott, de jó minőségű ételeiket. A fogyasztóknak a www.muncs.hu-n keresztül néhány kattintással le lehet foglalni a különböző éttermek, pékségek csomagjait. A csomagok tartalma azonban meglepetés, mivel nem lehet pontosan előre meghatározni, hogy milyen étel, termék fog megmaradni aznap. A legfoglalt ételeket egy meghatározott idősávon belül lehet személyesen átvenni.

Az innovatív megoldás nagy sikernek örvend, napról napra egyre többen csatlakoznak partnerként az oldalhoz, akik nem csak plusz bevételt szereznek, hanem új vásárlói bázist és környezettudatos márkát is tudnak építeni.

A muncs startup mottója: „Tegyél a pazarlás ellen, és egyél jókat kedvezményesen!”

 

Forrás:

A most induló startuppal bárki tehet az ételpazarlás ellen – startuponline.hu – 2020. július 14.
https://muncs.hu/

Kép forrása: https://muncs.hu/