A szellemi tulajdon védelme
 

Világújdonságnak számító innováció született szegedi kutatóktól

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar kutatók innovatív szerológiai tesztet fejlesztettek a SARS-CoV2 vírus kimutatására, amely bármilyen vírus fehérjeire adaptálva gyorsan alkalmazható más vírus okozta fertőzéshullámok esetében is.

A mesterséges intelligenciára és automatikus mikroszkópiára épülő innovatív módszerük számos előnnyel rendelkezik, úgy mint a gyorsaság (6-8 óra), a nagy áteresztőképesség (napi 5-10 000 vizsgálat végezhető), a nagy pontosság és hatékonyság (gyenge immunitás esetén is lehetővé teszi a fertőzés kimutatását). A SARS-CoV2 vírus kimutatására használható szerológiai teszt nagy pontossággal azonosítja a már gyógyult fertőzötteket, megbízható visszajelzést ad a védettség szintjéről, és alkalmas lehet az újonnan fertőződöttek azonosítására is.

Az ELKH oldalán megjelent cikk szerint „A modell elméleti alapja az emberi szervezet által termelt ellenanyagok – immunoglobulinok – kimutatására épül, mivel a termelt ellenanyagok a vérből már a fertőzést követő néhány nap után, majd ezt követően még hónapokig kimutathatók. A teszt során a vérmintát speciálisan módosított sejtekhez adják, majd a sejtekről nagy érzékenységű, nagy áteresztőképességű automatizált mikroszkóppal felvételeket készítenek. Végezetül a mesterséges intelligencián alapuló módszerrel minden egyes sejtben megállapítják az ellenanyag jelenlétét vagy annak hiányát.”

A fejlesztést a két magyar intézet - Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biomag Kutatócsoportja és a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete – mellett a Helsinki Egyetem két kutatócsoportja és a Single-Cell Technologies Kft. spinoff cég végezte.

A kutatók az új módszert már több mint ezer eseten validálták, és közel 100%-os precizitást mértek, tehát a szerológia egy második, illetve további fertőzéshullámok esetén eredményesen használható lenne a betegségen már átesettek és az új fertőzöttek azonosítására.

 

Forrás:

Világújdonságnak számító módszert fejlesztettek ki szegedi kutatók a koronavírus-fertőzés diagnosztikájára – elkh.org - 2020. július 16.

Kép forrása: https://www.nationaljewish.org/