A szellemi tulajdon védelme
 

Egy új mobilapplikáció is segíthet az illegális hulladéklerakók felszámolásában

A A A    Nyomtatható verzió

Az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolásában nyújt segítséget az ingyenesen letölthető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelyen bárki bejelentheti, hogy milyen kategóriájú, becsült nagyságú hulladékkal és hol találkozott.

A Zalaszám Informatika által fejlesztette alkalmazás Android illetve iOS készülékekre egyaránt letölthető, melynek birtokában a bejelentő le tudja fotózni a lerakót, valamint azt is hogy milyen összetételű és kiterjedésű a szemét, majd a rendszer GPS koordináták alapján azonosítja a helyszínt és a hatóság elkezdi a terület megtisztítását.

A kormány által júliusban indított „Tisztítsuk meg az Országot” projekt részeként korábban nem látott állami és önkormányzati együttműködéssel kísérletet tesznek az évtizedek alatt jogellenes hulladékelhelyezés eredményeként az erdőkben, a nemzeti parkok területén, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető hulladékok összegyűjtésére.

A megvalósításban közreműködik a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok pályázati rendszerben a Belügyminisztérium koordinálásával.

A HulladékRadar alkalmazás lehetővé teszi, hogy az emberek bejelentsék, ha valahol illegális hulladékot találnak, melyet követően a hatóságok azt el tudják távolítani.

 

Forrás:

Elindul a Tisztítsuk meg az Országot! projekt – kormany.hu – 2020. július 22.

Kép forrása: https://berek.hu/2020/07/22/hulladekradar/