A szellemi tulajdon védelme
 

Törpemalac-nevelőgazdákat keres az ELTE Etológiai Tanszék

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE Etológia Tanszékén induló kutatásokhoz olyan törpemalac-nevelőgazdákat keresnek, akiknél az állatok egy életre szóló otthonra lelnek. A cél az, hogy a malacot társállatként, „kutyaszerűen” tartsa és nevelje a befogadója. Fontos, hogy az állat hozzászokjon a környezetváltozáshoz, sok és sokféle emberrel és akár más állatokkal is találkozzon, megtanuljon odafigyelni az emberi kommunikációs jelzésekre is, tudjon játszani és autóban is nyugodtan utazni.Fontos, hogy lehetőleg ne féljen idegen emberektől, állatoktól, tudjon sétálni, ne zavarja a hám és a póráz viselése. A kutatók azt szeretnék, ha az állat a szociális ingerekben gazdag környezetben nevelkedés eredményeképpen minél több élethelyzetben nyugodtan, komfortosan érezné magát.

Egy nagy feladatot is meg kell tanulniuk a malacoknak 1 éves korukra: teljesen éber állapotban 6-8 percen keresztül mozdulatlanul feküdni egy MRI-nek nevezett, agyi működést mérő készülékben.

Csak azok jelentkezését várják, akik legalább a kezdeti hónapok során biztosítani tudja a malac számára a szinte folyamatos emberi jelenlétet, hogy napi 1-2 óránál tovább ne maradjon egyedül az állat. A megfelelő vizsgálatok elvégzéséhez szükség lesz a kutatócsoport munkatársaival való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés, az állat etológiai vizsgálatokban való részvételének biztosítása, valamint egyes, az éber MRI vizsgálatokhoz szükséges gyakorlatok elkezdése és rendszeres (napi szintű) otthoni gyakorlása. Fontos kritérium, hogy a befogadók Budapesten, vagy Budapesthez (az Etológia Tanszékhez) minél közelebb lakjanak (maximum kb. egy órányi távolságra kocsival), és tudják biztosítani az állat autóval való szállítását.

A garantáltan életre szóló élmény, a nevelői-egészségügyi szakmai háttér, és egy valóban különlegesnek ígérkező tudományos kutatásban való részvétel biztosítása mellett minden malac neveléséhez 50.000 Ft-tal járul hozzá (szükséges felszerelésekről szóló számla ellenében) a Tanszék. Létrehoztak egy Facebook csoportot is, amin keresztül a nevelők folyamatos kapcsolatban lehetnek akár egymással is, megoszthatják tapasztalataikat, élményeiket.

Az izgalmas programról és a jelentkezés további feltételiről az Etológiai Tanszék honlapján lehet bővebben tájékozódni: http://etologia.elte.hu/hu/ujra-malacneveloket-keresunk/

 

Forrás:

Újra malacnevelőket keresünk! – etologia.hu

Kép forrása:  https://pxhere.com/hu/photo/1043560