A szellemi tulajdon védelme
 

Hamarosan megkezdi Föld körüli küldetését a legújabb magyar műhold

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) újabb sikert könyvelhet el magának. Az oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével Smog-1 néven elkészült magyar zsebműhold a világon az első olyan szerkezet, amely a rádiófrekvenciás szennyezettség (sugárzás) nagyságát fogja mérni. A műholdat az Olasz Űrügynökség kutatóintézetének adták át Rómában.

Az új magyar műholdat az Unisat-7 olasz fejlesztésű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe töltik be és a tervek szerint novemberben a CAS500-1 Dél-Koreai műholddal együtt állítja pályára 500 kilométer magasságban egy SZOJUZ-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból.

A hazai, SMOG-1 lehet a világon az első olyan űreszköz, amely eddig nem látott pontossággal tud majd átfogó és teljes képet adni a Földet körülvevő sugárzási környezetről.

Amennyiben - olasz közreműködéssel - a SMOG-1 is sikeresen pályára áll, egyszerre három magyar műhold (SMOG-P, ATL-1, SMOG-1) működik majd egyidőben az űrben.

A SMOG-1 nevet viselő fejlesztésről a program vezetőjével, Dudás Leventével készült interjú megtekinthető a Petőfi TV youtube csatornáján:  https://www.youtube.com/watch?v=eSID5WOeRI8

 

Forrás:

Magyar műholdat adtak át Rómában – origo.hu – 2020. szeptember 11.

Kép forrása:  https://ipon.hu/magazin/cikk/