A szellemi tulajdon védelme
 

A SOTE-n új eljáráson dolgoznak a SARS-COV-2 vírus kimutatására

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetemen végzett elemzések azt mutatták, hogy a nyálmintákból történő tesztelés hatékony alternatívája lehet a jelenleg orrból és garatból történő mintavételnek. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nyálminta begyűjtése, amelyhez, sem érintkezés, sem szakavatott mintagyűjtő személyzetet igénylő ún. invazív beavatkozás nem szükséges.

A mostani vizsgálatokat megelőzően az Orálbiológiai Tanszék munkatársai több mint száz, e témában megjelenő publikációt tanulmányoztak, és 19 vonatkozó, nemzetközi szinten megindult, regisztrált klinikai vizsgálatot elemeztek. Az elemzést a Frontiers in Medicine c. rangos tudományos lapban is megjelentették együttműködésben a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Június óta megindultak a humán vizsgálatok is, jelenleg is COVID-19 betegeket is bevonnak a kutatásba, hogy pontos eredményeket kapjanak arról, mennyire megbízhatók a nyálból vett minták a SARS-COV-2 vírus kimutatására. Az eredmények bíztatóak, ami viszont még finomhangolást igényel az a minták tárolására és szállítására vonatkozik, ugyanis nem mindegy, hogy ezek a folyamatok majd hogyan zajlanak.

„Mit tudnak a most forgalomban lévő koronavírus-tesztek?

1.       Az úgynevezett diagnosztikai teszt megmutatja, hogy a páciens koronavírus-fertőzött-e. Lehet PCR (polimeráz-láncreakció) teszt, amely kimutatja a vírus örökítőanyagát, vagy antigén teszt, amely a fehérjéket detektálja a vírus felszínén.

2.       Az antitest teszt, ahogy a neve is mutatja, az antitesteket mutatja ki,  amelyek a vírusra  adott válaszként termelődnek a szervezetben. A fertőzés után sokszor napokkal vagy hetekkel később jelennek meg, a gyógyulás után pedig akár több hétig is kimutathatóak a vérből.  Ezért ezeket a teszteket  nem használják aktív koronavírus-fertőzések diagnosztizálására.” – olvashatjuk az index oldalán.

 

Forrás:

Nyálból kimutatható koronavírusteszten dolgozik a Semmelweis Egyetem – index.hu – 2020. szeptember 15.

Kép forrása:  https://www.covid1001.hu/sars-cov-2-klinikai-attekintes-1-3-as-verzio/