A szellemi tulajdon védelme
 

Egyedülálló eredményt értek el magyar kutatók a koronavírus vizsgálatával kapcsolatban

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói elsőként vizsgálták meg atomi erőmikroszkóppal (AFM) egy aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. Az eredményük azért is számít egyedülállónak, mert az orvosi szakirodalom eddig minden megjelent cikkében a vírusról csupán inaktivált, kémiailag kezelt vagy fagyasztott mintát vettek górcső alá.

A magyar kutatók vizsgálatuk során az alábbi új ismereteket szerezték az aktív SARS-CoV-2-vírusról: könnyedén összenyomható ugyan, de az összenyomása után az alakja gumilabda-szerűen visszanyeri formáját. Szerkezetében a fizikai behatás sem tesz kárt. Tíz percen át 90 Celsius-fokos hőmérsékletnek kitéve csupán néhány tüskéjét veszíti el. Ezen tulajdonságai pedig mind közrejátszhatnak a szokatlanul nagy fertőzőképességében.

Az új eredmények a Semmelweis Egyetem kutatói szerint azt bizonyítják, hogy a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenállóbb vírus.

Ugyan még mindig sok a kérdés a kórokozó működésével és terjedésével kapcsolatban, a magyar eredményeknek köszönhetően azonban a kutatóknak sikerült egy kicsit közelebb kerülniük a vírus megértéséhez.

 

Forrás:

Világelső magyar vizsgálat: az aktív koronavírus hőálló, öngyógyító, rugalmas – index.hu – 2020. szeptember 21.

Kép forrása:  https://hu.wikipedia.org/