A szellemi tulajdon védelme
 

A kemoterápia hatékonyságát növelhetik az új, magyar fejlesztésű vegyületek

A A A    Nyomtatható verzió

A Természettudományi Kutatóközpont (TTK) munkatársai olyan, új fotokémiai elven működő vegyületeket állítottak elő, amelyek segítségével tovább növelhető a kemoterápiás gyógymódok hatékonysága, illetve jelentősen csökkenthetők a kezelések mellékhatásai.

Már számos stratégiát fejlesztettek ki arra, hogy a kemoterápiás szerek lehetőség szerint a tumor környezetében aktiválódjanak. Az egyik megközelítés szerint a toxikus vegyületeket olyan irányító egységhez kapcsolják, amely képes a rákos sejteket felismerni és hozzájuk kapcsolódni

A TTK Szerves Kémiai Intézetében működő Lendület – Kémiai Biológia Kutatócsoport tagjai olyan megközelítésen dolgoznak, mellyel tovább növelhető a célba juttatás és a hatóanyag-felszabadítás kontrollálhatósága, ezzel együtt hatékonysága is. Az új megközelítésük alapja, hogy az irányító egységet valamivel előbb juttatják el a rákos sejtekhez, mint a toxikus szer inaktivált formáját.

Munkájuk eredményeként olyan multifunkcionális blokkolócsoportot fejlesztettek ki, amely képes a rákos sejteket célzó, bioortogonális funkciós csoporttal módosított irányító molekulákhoz (például antitestekhez) kapcsolódni, miközben fényérzékennyé válik, és a megfelelő hullámhosszú lézerrel besugározva elengedi a hozzákapcsolódó hatóanyagot.

A hatóanyag késleltetett bejuttatása és a fénnyel történő aktiválása egyfajta kettős biztosíték ahhoz, hogy a hatóanyag kizárólag a rákos sejtekre fejtse ki a hatását.

Azzal, hogy az eljárásuk során csupán a rákos területek közelében szabadítják fel a gyógyszereket, jelentősen csökkenthetőek a kezelések mellékhatásai is.

A magyar kutatók legfrissebb eredményei megalapozzák a további kísérleteket és azokat a kutatásokat, amelyek a vegyület élő szervezetben való alkalmazását célozzák meg.

A magyar tudósok eredményeikről a Journal of the American Chemical Society vezető kémiai folyóirat lapjain számoltak be.

 

Forrás:

Kémiailag rajzolt célkereszttel a hatékonyabb fotoaktivált kemoterápiáért – ttk.hu  – 2020. szeptember 07.

Kép forrása:  https://hu.depositphotos.com/