A szellemi tulajdon védelme
 

Egyedülálló tudományos siker látott napvilágot a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán

A A A    Nyomtatható verzió

Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád névre keresztelték a szakemberek a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tehenészeti telepén augusztusban napvilágot látott murraygray „lombikborjait”. A labortóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítésnek köszönhetően napvilágot látott lombikborjakat a Szent István Egyetem (SZIE) Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának munkatársai hozták létre. A kutatóknak az országban elsőként sikerült élő szarvasmarhából petesejtleszívással, szigorúan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között életképes embriót létrehozniuk, amit aztán közvetlenül beépítettek a petesejtet adó nőstény testébe. A hat beültetett embrióból három született meg.

A SZIE Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának és a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) szaporodásbiológiai kutatócsoportjának munkatársai évek óta vizsgálják, hogy a mesterséges termékenyítés és az embrió-átültetés, azaz az in vivo asszisztált reprodukciós technikák milyen hatásfokkal alkalmazhatóak a hőstresszes időszakban. Az Embrió-átültető Központ szakmai irányítója, Zubur Tibor 2019 novemberében 22 petesejtet szívott le az Egyetem egyik korábbi embrióprogramjából származó, murraygrey fajtájú tehenéből. A program részeként most a hat beültetett embrióból három született meg, amit országos szinten egyedülálló tudományos sikernek könyvelhetnek el a SZIE kutatói.

A szarvasmarha szaporításában alkalmazott korszerű biotechnikai és biotechnológiai módszerek napjainkban kulcsfontosságú szerepet játszanak a tej- és húshasznú állományok genetikai előrehaladásának fejlesztésében, továbbá a kimagasló genetikai értékű donoregyedektől nyerhető ivadékszám növelésében.

 

Forrás:

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád – szie.hu – 2020. szeptember 21.

Kép forrása:  https://www.agrarunio.hu/