A szellemi tulajdon védelme
 

Remek ötletek születtek a víztakarékoskodásra

A A A    Nyomtatható verzió

"Aquathon: Find a solution to save water!” címen nemzetközi innovációs ötletversenyt hirdetett a Kék bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Design Terminál a mindennapos vízpazarlás megfékezéséért.

A versenyre azok a startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők jelentkezhettek, akik a mindennapi vízpazarlás megakadályozására olyan digitális megoldást tudtak javasolni, amellyel lakossági szinten jelentős mértékben növelhető az egyéni vízhasználat hatékonysága.

Az Aquathon győztes csapata a BIGger Together lett: a láthatatlan víz problémájára hoztak innovatív, egyszerű és széles körben is remekül márkázható, értékesíthető terméket. A megálmodott applikáció azt mutatja meg a felhasználónak, milyen mértékű vízfelhasználással készült az éppen megvásárolni kívánt termék.

A második helyet a Big Fishes szerezte meg: vízalatti járművük víztározókon keletkezett sérüléseket azonosít anélkül, hogy a tárolókban lévő vizet feleslegesen le kéne engedni.

A harmadik helyezett a 4 vízcsepp elég nevet viselő csapat lett, akik megoldása a szürke vizet, vagyis például az elhasznált fürdővizet gyűjtené és vezetné át a wc-tartályba másodlagos használatra.

Az ötletversenyen 12 csapat vett részt. 24 óra alatt számos inspirációs előadást hallgattak, felkészítő workshopon vettek részt, illetve mentorok segítségével tökéletesítették ötleteiket, végül pedig szakértő zsűri előtt prezentálták azokat.

 

Forrás:

Így oldanák meg a globális vízválság problémáját a fiatalok – designterminal.org.hu – 2020. szeptember 10.

Kép forrása: https://kbka.org/