A szellemi tulajdon védelme
 

A tejtermékeket nélkülözők számára született megoldás

A A A    Nyomtatható verzió

A tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Finom íze miatt a napi étkezésünk szerves részét képezi, de emellett pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk a sütéshez vagy főzéshez kapcsolódó kiváló jellemvonásait is. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek. Az Intézetében több kutató is foglalkozik a tojásminőséget meghatározó tényezők feltárásával. Vizsgálataik szerteágazóak, amelyek kiterjednek többek között a héj minőségére, a szik színére és az azon keresztül hasznosítható anyagok mennyiségének és minőségének elemzésére is.

„A tej élet, erő, egészség”, azonban az elmúlt években egyre többen hagyják el a fogyasztását önszántukból (paleo életmód) vagy akaratukon kívül, valamilyen allergia (pld. tejfehérje) vagy érzékenység (tejcukor) megjelenése miatt. Ennek orvoslására a Szent István Egyetem a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatóival karöltve egy innovációs pályázat keretein belül tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot fejlesztett, amely megoldást jelenthet a tejtermékeket nélkülöző fogyasztók számára.

Fejlesztésük során tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítményeket (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok) készítettek, melynek során a tojásfehérjét különböző (tejiparban is használt) baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítottak át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki.

 

Forrás:

Tojásból lesz a csoda – tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból a Szent István Egyetem kutatói – magyarmezogazdasag.hu – 2020, október 14.

Kép forrása: https://www.agrarszektor.hu/