A szellemi tulajdon védelme
 

Border Colliek szótanulási képességét vizsgálják magyar etológusok

A A A    Nyomtatható verzió

A világ különböző pontjain élő (Spanyolország, Norvégia, Magyarország, Florida, Brazília és Hollandia) border colliek mérik össze tudásukat az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak Genius Dog Challenge néven indított, a kutyák szótanulási képességét vizsgáló nemzetközi kutatási projektjében.

A tudományos vizsgálathoz a több országból kiválasztott kutyák mindegyike a különleges tehetséggel bíró border collie fajon belül is zseninek számít, világszinten is kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkeznek.

A mezőny legfiatalabb versenyzője a magyar Max névre hallgató pásztorkutya, aki kétéves korára több mint 100 játék nevét tanulta meg.

A magyar etológusok két szakaszban tesztelik a kutyák tanulási képességeinek határát. Az első hét alatt a kutyáknak hat új játék nevét, míg a másodikban már 12 új játék nevét kell megtanulniuk.

A vizsgálat egyebek mellett azt segít megérteni, hogy meddig jutnak el a szótanulásban, miben különböznek ezek a kutyák társaiktól, illetve tanulmányozásuk segíthet megérteni az emberi nyelv mechanizmusait is.

A versenyzőket december 16-ig minden héten egy alkalommal élő közvetítésben tesztelik a Facebookon és a YouTube- csatornájukon este 7 órakor.

A kihívást az ELTE Etológiai Tanszékének nemzetközi kutatócsoportja kezdeményezte a Családi Kutya Program keretében, amelyben csaknem 20 éve tanulmányozzák a kutya-ember kapcsolat viselkedési és kognitív aspektusait. A megmérettetést megelőzően a tanszék munkatársai több mint két éven keresztül keresték a világban a kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkező kutyákat. A kihívásról a nemzetközi sajtó is beszámolt.

 

Forrás:

Kutyazseniket versenyeztetnek az ELTE etológusai – index.hu – 2020. november 13.

Kép forrása:  https://www.publicdomainpictures.net/hu