A szellemi tulajdon védelme
 

Január elsejétől közkinccsé váltak az 1950-ben elhunyt szerzők művei

A A A    Nyomtatható verzió

Az ARTISJUS oldalán megjelent összeállítás szerint 2020. január elsejétől a világ számos pontján közkincsbe kerültek azon alkotók munkái, akik 1950-ben hunytak el.

Január 1-jétől szabadon felhasználhatóvá váltak George Orwell 1984 és Állatfarm című világhírű művei, Edgar Rice Burrouhgs Tarzan-regényei, George Bernard Shaw drámái, valamint Bánffy Miklós művei is.

Közkincsbe kerültek januártól még Francesco Cilea: olasz zeneszerző, De Fries Károly: születési neve: Carlo De Fries, magyar zeneszerző, Ivan Goll: elzászi származású német-francia költő, Johannes Vilhelm Jensen: irodalmi Nobel-díjas dán író. Hajós Károly: ismertebb nevén Karl Hajos, magyar-amerikai zeneszerző, karmester, Nyikolaj Jakovlevics Mjaszkovszkij: szovjet–orosz zeneszerző, Schöpflin Aladár: Kossuth-díjas magyar műkritikus, irodalomtörténész, író, műfordító munkái is.

A Magyarországon hatályos – módosított – irodalmi, tudományos és művészeti alkotások védelméről szóló 1999. évi LXXVI. szerzői jogi törvényben foglaltak szerint a szerzői művet a szerzői jog csak meghatározott ideig védi, ami azt jelenti, hogy az alkotás a szerző életében és halálát követő 70 éven át részesül védelemben. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat. A védelmi idő elteltét követően a mű közkinccsé válik, azaz azt bárki engedély nélkül felhasználhatja. Azonban a feldolgozások, átdolgozások, illetve műfordítások továbbra is mindaddig jogi oltalom alatt állnak, amíg az ezeket készítő szerzők halálától nem telik el a hetven év. Így például Orwell 1984 című regényének Szíjgyártó László által készített magyar fordítása még jó ideig védett marad, hiszen a fordító 1983-ig élt.

Fontos megjegyezni, hogy az elhunyt szerző emlékét sértő magatartás ellen a védelmi idő lejártától függetlenül felléphet az örökös vagy az érintett közös jogkezelő, illetve érdek-képviseleti szervezet. (szellemitulajdon.hu/Mi a szerzői jog?)

 

Forrás:

Pygmalion, Bánffy Miklós és George Orwell regényei – közkincsbe kerülnek 70 éve elhunyt alkotók művei - dalszerzo.hu – 2020. december 18.

Kép forrása:  http://www.szerzoijogikezikonyv.hu/