A szellemi tulajdon védelme
 

221 évvel ezelőtt született Jedlik Ányos, az egyik legnagyobb magyar fizikus és feltaláló

A A A    Nyomtatható verzió

1800. január 11-én Komárom megyében, Szimőn született az egyik legnagyobb fizikus feltalálónk, Jedlik Ányos, aki benedekrendi szerzetestanárként kezdte pályáját. 1839-ben lett a pesti tudományegyetem fizika-mechanika tanszékének professzora.

Jedlik Ányos a fizika számos szakterületével foglalkozott, azonban főként az elektrotechnika érdekelte.

Számos találmányai közül a fontosabbak: az elektromotor őse a „villamdelejes önforgony”,az „egysarkú villanyindító”, azaz dinamó, a villamos motorkocsi, a nagy ívkisüléseket, szikrákat létrehozó csöves „villámfeszítő, az „aparatus acidularis” nevű szódavízgyártó gép. Az ő munkásságához tartozik a magyar finommechanikai műszergyártás alapjainak a megteremtése is.

Jedlik találmányait nem szabadalmaztatta (mivel az ő korában Magyarországon még nem állt rendelkezésre nemzeti szabadalmi rendszer, ugyanis az első magyar szabadalmi törvény 1895-től Jedlik halálának évétől datálódik) ezért a tudománytörténet, főleg pedig a nemzetközi közvélemény sajnos, a mai napig nem kezeli tényleges érdemei szerint.

Tény, hogy két legnagyobb horderejű találmánya jelentőségét maga Jedlik sem ismerte fel időben. Az elektromos motor és a dinamó utóbb technikatörténeti mérföldkőnek bizonyult. Ezekkel a találmányokkal a villamosság kora köszöntött be, amelyet az általános emberi történelem "második ipari forradalom" fejezetcímen jegyez.

Jedlik Ányos szép hosszú kort élt meg, 1895. december 13-án fejezte be földi pályafutását.

1942-ben Győr városa Jedliknek díszsírhelyet adományozott, melyen kedvenc zsoltáridézete áll: „„Az igazak örökké élnek, és az Úrnál az ő jutalmuk.” Legfontosabb eszközeire a Műszaki Múzeumban, írásos hagyatékára a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Kézirattárában vigyáznak. Munkásságáról a német Siemens Múzeum is megemlékezik. Emlékét több köztéri szobor és emléktábla őrzi. Nevét innovációs díj, társaság, egyetemi kollégium, középiskolák és több utca viseli.

 

Források:
Jedlik Ányos - sztnh.gov.hu
Vílághíres feltalálóink - http://www.feltalaloink.hu/tudosok/jedlikanyos/html/jedanyindex.htm

Kép forrása: sztnh.gov.hu