A szellemi tulajdon védelme
 

A világ egyik legrangosabb termékfejlesztési díját nyerte el egy hazai vállalkozás

A A A    Nyomtatható verzió

A speciális csomagolóanyag-gyártó gépeket készítő Varga-Flexo Kft. a Németországban megrendezett German Design Awardon elnyerte a világ egyik legrangosabb termékfejlesztési díját ipari formaterv kategóriában. A magyar kkv díjnyertes pályázata hatvan ország ötezer pályázatából került kiválasztásra.

A Varga-Flexo Kft. három generációt átívelő, 100%-ban magyar tulajdonú sikeres családi vállalkozás. A kezdetektől fogva Flexonyomógépek tervezésével és gyártásával foglalkoznak.

1993 óta gyártanak Magyarországon Flexonyomó, Kliséragasztó, Lamináló, Tekercsvágó és Ragasztóadagoló gépeket műanyag és papír alapú, tekercsből tekercsbe dolgozó csomagolóanyag gyártó cégeknek.

Flexonyomógépek nyomtatják a hajlékonyfalú csomagolóanyagok túlnyomó többségét. A flexo technológia töretlen sikerének és gyors fejlődésének az oka az, hogy gyakorlatilag bármilyen tekercses nyomathordozóra képesek ezek a gépek magas minőségű nyomatokat előállítani, legyen az papír, polimer, de akár műbél is. Más technológiák erre korlátozottan, lassan vagy egyáltalán nem képesek, elsősorban a nyomathordozók nyúlása, reológiai tulajdonságai miatt. Sok tekintetben a flexo nyomtatás jelenti a jövőt, hiszen többen már napelemek és elektronikai alkatrészek nyomtatásával is próbálkoznak, mint például a hajlékony akkumulátorok, rugalmas antennák, amiknek a potenciális megvalósítója a flexo technológia lesz.

Új OKTOFLEX|PREMIUM típus fejlesztésüknek köszönhetően minőség tekintetében a flexonyomógép gyártók „rangsorában” világszinten az első 10 gyártó közé sorolják magunkat. Európán kívül az elmúlt években az Amerikai Egyesült Államokba (Los Angeles), Oroszországba (Moszkva) is telepítették gépeiket.

A kkv-nak nem ez az első elismerése, az OKTOFLEX PREMIUM Flexonyomógépük megnyerte a 2018. évi Magyar Formatervezési Díj terv kategóriáját, valamint kiemelt dicséretben részesültek a 2019. évi MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázaton.

 

Források:

Koncsek Rita, (2021.01.21): Magyar kkv nyert dizájndíjat Németországban. Világgazdaság, 4.

https://mapiklub.hu/varga-flexo-kft/

Kép forrása:  https://www.beda.org/