A szellemi tulajdon védelme
 

Számos új fajt fedeztek fel 2020-ban is világszinten elsőként magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatói 2020-ban is – világszinten elsőként – számos új fajt, kártevőt és kórokozót mutattak ki: növényi vírusokat és fitoplazmákat, ízeltlábú és puhatestű kártevőket, valamint a kutatók által a tudomány számára első alkalommal felfedezett vírus-, csiga-, pajzstetű- és atkafajokat.

Hazánkban első ízben mutatták ki például egyes tavaszi hagymás dísznövények kórokozóit: a nárcisz háromfajta vírusának jelenlétét, a tulipán színtörésvírusát vagy a gyöngyike mozaikvírusát és a tudomány számára eddig nem ismert potyvírust.

Az ELKH szakemberei a Szent István Egyetem (Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem) és a Neumann János Egyetem kutatóival első ízben azonosították hazánkban az őszirózsa-sárgulás fitoplazmát is.

Magyarországon először két idegenhonos meztelencsigafajt, név szerint a feketefejű meztelencsigát és a malaccsigát mutatták ki az intézet kutatói. Mindkét faj máris országszerte elterjedt, és sajnos a károkozására is számítani kell.

A népszerű és gyakran ültetett bambusznövényeken is előkerült egy Kelet-Ázsiából behurcolt atkafaj. A rovarok közül két, Magyarországon eddig nem ismert levélbolhafaj, a pillangósokon előforduló seprűzanót-levélbolha, valamint a körtét károsító sárga körtelevélbolha került elő a feltárás során.

2020-ban nagyszámú, összesen 30, a tudomány számára eddig ismeretlen fajt fedeztek fel az ELKH ATK NÖVI kutatói, elsődlegesen nemzetközi együttműködések keretében. Legnagyobb számban 21  új szárazföldi csigafajokat találtak, elsősorban Délkelet-Ázsia feltárása során.

 

Forrás:

Az ATK NÖVI kutatói 2020-ban is számos új fajt fedeztek fel világszinten elsőként, miközben hazánkban is úttörőként mutattak ki több kártevőt és kórokozót – elkh.org.hu – 2020. január 19.

Kép forrása:  https://elkh.org/category/hirek/