A szellemi tulajdon védelme
 

Világviszonylatban is egyedülálló módszertant dolgoztak ki magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A mikroműanyag elterjedéséről világszerte egyre többet tudnak. Azonban jogszabályban megfogalmazott határétékek egyelőre nem léteznek és a vizsgálati módszerekre sincsenek egységes szabályok, ennek következtében a rendelkezésre álló eredményeket sok esetben nem lehet összehasonlítani. Erre a problémára igyekszik megoldást nyújtani a Szent István Egyetem, a Wessling Hungary Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése, amely olyan sikeresnek bizonyult, hogy kutatási eredményeiket a Water Research szaklap is publikálta a közelmúltban.

A Szent István Egyetem (SZIE) Természeti Erőforrások Megőrzése Intézetének vezetője, Dr. Kriszt Balázs, intézetigazgató, egyetemi docens és munkatársai a független laboratóriumokat üzemeltető Wessling Hungary Kft. szakembereivel együtt világviszonyban is egyedülálló szabványosítható mintavételi és mintaelőkészítési módszertan kidolgozását valósították meg.

Az eljárásmód lényege, hogy a szakértők egy olyan kaszkád beállítású, szivattyúval működtetett rendszert hoztak létre, amely alkalmasnak bizonyult a különböző mérettartományú mikroműanyag-frakciók elkülönítésére a természetes vizekből – kiemelten nagy térfogatú (1-2 ezer liter) – kinyert mintákból.  Az eredmények azt mutatják, hogy ez a típusú szennyezés a hazai édesvízi rendszereket is érinti.

A szakemberek a vizsgálatokhoz több ismétlésben, nagy térfogatú modellközeget (2400 liter) hoztak létre különböző típusú mikroműanyagok felhasználásával. Majd ebből – a környezeti mintavételekhez hasonló mennyiségű (1500 liter) – mintát vettek a fentebb említett saját fejlesztésű, kaszkád szűrőrendszer alkalmazásával.

A vizsgálatok alapján körvonalazódik, hogy akár háromszor-tízszer is több lehet a környezetben jelenlévő mikroműanyagok koncentrációja, mint azt eddig a szakirodalmi források ismertették.

A SZIE kutatóinak tudományos eredményei közelebb hozták a szakértőket a valós környezeti koncentrációk és az eddig mért értékek közötti kapcsolatok pontosabb megértéséhez.

 

Forrás:

Aggasztó magyar kísérleti eredmény: háromszor, vagy tízszer több lehet a mikroműanyag a környezetben a becsültnél – magro.hu – 2021. január 22.

 

Kép forrása:  http://storeinsider.hu/