A szellemi tulajdon védelme
 

Koronavírus elleni szert fejleszt egy hazai konzorcium

A A A    Nyomtatható verzió

Ígéretesnek bizonyul a legújabb magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer. Hörcsögökön tesztelve egyértelműen igazolást nyert, hogy az új szer gátolja a SARS-COV-2 fertőzőképességét, valamint megakadályozza a kísérleti állatok megbetegedését.

A négy hazai intézmény kutatóiból és gyógyszerfejlesztőiből álló konzorcium (a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával létrejött projektet az ELTE vezeti, tagjai a Pécsi Tudományegyetem, a Richter Gedeon Nyrt., valamint az ImmunoGenes Kft.) egy ellenanyaghoz hasonló, a SARS-CoV-2 vírus semlegesítésére alkalmas, fehérjetípusú gyógyszert (biologikumot) hoz létre. A március óta fejlesztett hatóanyag hasonlóan működik, mint a szervezetben a koronavírus hatására termelődő ellenanyag: a vírus úgynevezett tüskefehérjéjéhez kapcsolódva megakadályozza, hogy megfertőzze a sejteket.

„Az antitestmolekulának a vírushoz kapcsolódó része nem más, mint az a sejt felszínén található receptor, amihez valójában hozzákapcsolódik a vírus.” Vagyis mesterségesen állítják elő a sejtfelszíni receptort, és ennek bejuttatásával úgymond becsapják a vírust, ami nem a sejtekhez fog kapcsolódni, hanem a hatóanyaghoz, semlegesítve azt.

A készítmény nemcsak megakadályozza a súlyos betegség kialakulását a Covid-pozitív személyekben, de meg is előzi a fertőzés kialakulását.

A következő időszakban még több állatkísérletet fognak elvégezni, mielőtt a klinikai vizsgálatokat megkezdenék. Hazai és külföldi szakértők bevonásával már zajlik annak a törzsanyagnak az előkészítése is, amelyet hamarosan benyújtanak az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA).- olvasható az elte.hu oldalán.

 

Források:

MAGYAR FEJLESZTÉSŰ GYÓGYSZER A COVID ELLEN – elte.hu – 2020. január 20.

Állatokban már hatékony a magyar Covid-gyógyszer – medicalonline.hu – 2021. január 25.

 

Kép forrása: wikipedia