A szellemi tulajdon védelme
 

MTA Lendület program 2021

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben elindított Lendület-programja olyan pályázati modell, amely a kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását és összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését hivatott támogatni.

Célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése a kutatóintézetekben: egyedülálló kutatási lehetőséget biztosítva itthon tartsa, illetve hazahívja a legkiválóbb fiatal kutatókat.

A Lendület program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

A program keretében két kategóriában, a 38, illetve a 45 évnél fiatalabb kutatók kaphatnak támogatást 5 évre ahhoz, hogy saját kutatócsoportot hozzanak létre, mellyel új kutatási témákat, módszereket és elveket honosíthatnak meg.

A támogatás vissza nem térítendő. Minimális összege évi 25 millió Ft, maximális összege 40 M Ft lehet. A nagy műszerigényű kutatások esetén, elérheti az 50 M Ft határértéket, de az éves támogatás átlaga nem lehet több évi 45 M Ft-nál. A támogató saját forrás meglétét nem követeli meg.

2021-ben az új Lendület-kutatócsoportok támogatására rendelkezésre álló, várhatóan 460 M Ft-ból megközelítőleg 11-12 új kutatócsoport indítható.

A Lendület program 2021. évi pályázati felhívása:
https://mta.hu/lendulet/lendulet-program-2021-evi-palyazati-felhivasa-111200

A pályázati anyagok feltöltésének határideje: 2021. március 16., 16.00 óra.

 

Forrás:

Megjelent a Lendület program 2021. évi pályázati  kiírása – mta.hu – 2021. január 29.

Kép forrása:  https://mta.hu/