A szellemi tulajdon védelme
 

Száznegyven éve született a legendás tervezőmérnök, Galamb József

A A A    Nyomtatható verzió

Galamb József 1881. február 3-án egy szegény, makói hétgyermekes család másodszülöttjeként látta meg a napvilágot. Tanulmányait Budapesten végezte, majd gépészmérnöki diplomájának megszerzése után sok viszontagság után eljutott Amerikába, ahol 1905-től az egyik legnagyobb autógyár, a Ford Motor Company alkalmazottjaként a gyár meghatározó tervezőjévé vált. Szakmai útját találmányok hosszú sora kövezte ki, amivel forradalmasította az autóipart.

A mérnök-feltaláló tengerentúli munkássága alatt áttervezte a Ford N-modell hűtőrendszerét, majd a szintén magyar származású Farkas Jenővel és az amerikai Childe Wills-szel megalkotta a híres Ford T-modell alkatrészeinek tervét.

Galamb találmánya volt, s elsőként a T-modellnél alkalmazták a bolygóműves sebességváltót és a levehető hengerfejű motort.
1913-ban az ő vezetésével kezdték el az autók sorozatgyártását – az akkor még világújdonságnak számító – mozgó összeszerelő szalagon.
1915-ben ismét közösen, Farkas Jenővel együtt elkészítette a Fordson-traktornak, az első sorozatgyártásra szánt mezőgazdasági járműnek a prototípusát.

Galamb József negyven évig állt a Ford szolgálatában, nélküle talán létre sem jöhetett volna a legendás Ford T-modell, az amerikai népautó, amely átalakította a polgárok életét. Több személy- és tehergépkocsi-típus kifejlesztésében is szerepet játszott, a háborús években pedig tengeralattjáró-kereső, harckocsi- és repülőgépmotorok tervezésében vett részt.

A legendás tervezőmérnök Detroitban hunyt el 1955-ben. Makó városa 2000-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott neki.

Galamb József életrajzáról, munkásságáról bővebben itt, honlapunkon, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalán elérhető összeállításban lehet olvasni.

 

Források:
http://www.szellemitulajdon.hu/cikkek/arcok-a-multbol/galamb-jozsef/267/galamb-jozsef-%281881-1955%29.html
https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/galamb-jozsef