A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb Föld-közeli kisbolygót azonosítottak magyar csillagászok

A A A    Nyomtatható verzió

Újabb Föld-közeli kisbolygót sikerült felfedezni a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének piszkéstetői Schmidt-távcsövével január 31-én.

A 40–50 méter átmérőjű szikla rövid keringési idejével kiemelkedik a húszezer ismert, Föld-közeli kisbolygó közül, mindössze 199 nap alatt kerüli meg a Napot, amely 26 nappal rövidebb a Vénusz keringési idejénél.

A kisbolygót röviddel a hazai észlelés után számos európai, majd amerikai obszervatóriumból is megfigyelték. Február 1-jén 2021 BJ3 név alatt megkapta ideiglenes jelölését.

Az eddigi mérések alapján a lehetséges legkisebb Föld-távolsága 1,9 millió kilométer, így ütközéstől nem kell tartani. Legközelebb 2027. február 4-én kerül Föld-közelbe, akkor ismét lehetőség lesz újra felfedezni.

A CSFK beszámolója szerint ezzel az érdekes felfedezéssel ötre emelkedett a Piszkéstetői Obszervatóriumban az elmúlt három hónapban felfedezett földközeli kisbolygók száma, aminél többet csak a NASA által szponzorált nagy amerikai keresőprogramok tudtak felmutatni ebben az időszakban, Európában pedig egyedül hazánkban történt ilyen felfedezés.

 

Forrás:

A Vénusznál is gyorsabban kering az új magyar kisbolygó – csillagaszat.hu –  2021. február 02.

Kép forrása:    https://www.csillagaszat.hu/