A szellemi tulajdon védelme
 

Hamarosan indul a BME új akcelerátor programja

A A A    Nyomtatható verzió

Egy évvel ezelőtt indult a BME Z10, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Magyarország első egyetemi vállalkozás inkubációs központja azzal az elsődleges céllal, hogy hozzájáruljon az ország innovációs teljesítményének növekedéséhez. Ehhez magas színvonalú technológia- és tudástranszfer szolgáltatásokat, szakmai tanácsadást és képzéseket nyújt mintegy 30 ezer négyzetméter korszerű laboratóriumi háttérrel, összesen 67, piaci kutatás-fejlesztési megrendelések fogadására alkalmas laborral, 36 munkaállomással, tárgyalókkal, kávézóval, kreatív térrel, műhellyel Az innovációs ökoszisztéma kialakításában a szakterület-specifikus kutatás-fejlesztési projektek is jelentős szerepet játszanak, például a Nokia, a Vodafone Magyarország és a BME tavaly októberben kötött együttműködése, amelynek keretében az egyetemen kísérleti 5G hálózat és 5G laboratórium épül.

Az itt alkotó csapatokat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mentorok segítik, bővítve elméleti és gyakorlati tudásukat, személyes készségeiket. A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével létrejött startup tér otthonként szolgál az innovátorok, startup és spinoff vállalkozások számára. Az ide betelepülő, elsősorban egyetemi startupok az egyetemi innovációs rendszer, tudásbázis, kapcsolati tőke és a szakértői tudás felhasználásával az ökoszisztémával együtt fejlődnek. A Z10-ben jelenleg tíz, egyetemistákból álló, tőkebefektetést szerzett csapat dolgozik.

A Z10-be egy év alatt több mint 150 vállalkozási ötlettel jelentkeztek a hallgatók, 15 startup került be a programba és a csapatok mintegy 175 millió forint befektetéshez jutottak.

Az intézmény új, idei akcelerátoros programjába február 28-ig várják a jelentkezőket a mentorok.

 

Források:

Hamarosan indul a BME Z10 új akcelerátor programja – startuponline.hu – 2021. február 08.

Z10 - A Műegyetemen jött létre elsőként inkubációs központ - szellemitulajdon.hu - 2020. február 20

Kép forrása: https://fiek.bme.hu/