A szellemi tulajdon védelme
 

Magyarország képes volt megőrizni helyét a leginnovatívabb országok között

A A A    Nyomtatható verzió

A Bloomberg, az USA egyik vezető üzleti magazinja, 2013 óta minden évben elkészíti innovációs rangsorát, amelyben az országokat az általános innovációs képességük alapján rangsorolja. Hét tényezőcsoportot vizsgál: a kutatás-fejlesztés intenzitását, a gyártás hozzáadott értékén, a tőzsdéken jegyzett high-tech vállalatok számát, az egyetemek hatékonyságát, a termelékenységet és a kutatók, valamint a szabadalmak számát.

2020-ban ismét Dél-Korea lett a világ leginnovatívabb nemzete.

Magyarország a Bloomberg Innovációs rangsorában egy helyet javítva a világ legjobb 30-as csoportjában szerepel.

Egy másik jelentős, a Globális Innovációs Index rangsorában a látható innovációs teljesítményünk alapján a vizsgált 131 országból a 35. helyen állunk. Régióinkból mindössze Csehország és Észtország előzte meg hazánkat innovációban, míg Lettországot, Litvániát, Bulgáriát, Lengyelországot, Szlovákiát, Görögországot, Horvátországot, Ukrajnát, Romániát, de Oroszországot is megelőzi hazánk a 2020-as rangsorban.

További helyezések a magyar eredmények kapcsán:

Magyarország a 35. helyen áll innovációban, tudás- és technológiai teljesítményben a 22. helyet szerezte meg. Intézmények tekintetében a 43. helyen, míg politikai stabilitás tekintetében a 29. helyen szerepel. Cégalapítás egyszerűségében a 70., piaci érettségben a 89. helyen áll. Az emberi tudástőke és a kutatások tekintetében a 36., míg a környezeti fenntarthatóságban a 19. helyet sikerült betölteni. Egyetemi-ipari kutatói együttműködésekben az 57., míg a klaszterek tekintetében a 65. helyen áll hazánk. High-tech ipar erőssége tekintetében eredménye kiemelkedő, a 9. helyre került fel Magyarország és a nettó high-tech exportban is a 10. helyen szerepel.

 

Forrás:

A kis országok a leginnovatívabbak – novekedes.hu -– 2021. február 09.

Kép forrása:  https://pixabay.com/