A szellemi tulajdon védelme
 

125 éve szabadalmaztatták a karburátort

A A A    Nyomtatható verzió

A motor legnevezetesebb alkatrésze a karburátor (porlasztó) volt., amit 1893-ban a magyarországi motorgyártás megteremtői Bánki Donát és Csonka János találtak föl. Szabadalmukat február 11-én "Újítások petróleummotorokon" címmel jelentették be.

A nemzetközi szakirodalom - a valóságtól eltérően - Wilhelm Maybach-ot tartja a porlasztó feltalálójának, aki hasonló találmányára 1893. augusztus 17-én francia szabadalmat kapott. A Bánki-Csonka feltaláló páros elsőbbsége nyilvánvaló, amelyet Maybach Bánki Donáthoz írott levelében maga is elismert. Közben azonban a párizsi Longuemare cég már sorozatban gyártotta a Bánki-Csonka elven működő porlasztókat.

A karburátor alapjaiban mozgó alkatrészeket nem tartalmazó, áramlástani elven működő szerkezet. Célja a motor számára az üzemanyag mindenkori megfelelő keverési arány biztosítása. Az alapvető működés azt az áramlástani törvényszerűséget használja ki, ami zárt rendszeren belül a sűrűség, a nyomás és a sebesség egymásra hatását fejezi ki.

A porlasztó óriási jelentőségét - az automobilizmus fejlődése szempontjából - igazolja, hogy pl. milyen nagy problémát jelentett Henry Ford számára az üzemanyagnak a motorba való helyes betáplálása. A kezdetben alkalmazott felületi gázosítóknak is sokféle formája alakult ki, különböző fűtési megoldásokkal. A hűtővíz, majd a kipufogógázok melegét hasznosító szerkezeteken kívül számos külső fűtésű, nyílt lánggal működő karburátor jelent meg, sokszorosára növelve az amúgy is fennálló tűzveszélyt. Ilyen előzmények után született meg a Bánki-Csonka porlasztó, mely a külföldet messze megelőzve oldotta meg a sok évtizedes problémát, tudományos alapon, egyszerű eszközökkel.

A karburátorokat napjainkban főleg kerti kisgépek, láncfűrészek, fűnyírók, modellmotorok és kétütemű krosszmotorok esetében alkalmazzák, bár utóbbiak esetében már injektorral ellátott sorozatgyártású modellek is megjelentek a piacon.

 

Források:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/csonka-janos

https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/banki-donat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Porlaszt%C3%B3

 

Kép forrása:  https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/csonka-janos