A szellemi tulajdon védelme
 

Az érrendszer képalkotó vizsgálatát forradalmasítja egy magyar startup innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetemről (SOTE) indult start-up cég, a Kinepict a jelenlegi angiográfiás képalkotó rendszerek módosításával egy új, röntgenképalkotó módszert fejlesztett ki.  Az új képfeldolgozási technológia elnevezése digitális variancia angiográfia (DVA).

Az innovatív módszer a sugárdózis növelése nélkül megvalósított, kifejezetten a mozgásra kiélezett kinetikus képalkotás és feldolgozás. Az eddigi eljárástól eltérően egy kép helyett sorozatnyi, mozgás-alapú felvételt készítenek, amelyből az eddigieknél több információ nyerhető ki. Az adatelemzés során a számítógép az egyes elemek (mozgó és mozdulatlan) közti különbséget teszi láthatóvá.

Az innovatív módszer óriási előnye, hogy jelentősen javul a képminőség, miközben a klinikai vizsgálatok szerint 70 százalékkal kevesebb röntgensugár-terhelés éri a pácienst és a személyzetet, emellett 50 százalékkal kisebb mennyiségű kontrasztanyag beadására van szükség az eljáráshoz, amely szintén a beteget érő terhelést csökkenti.

A Kinepict szoftver, mint orvosi eszköz, európai és amerikai engedéllyel is rendelkezik. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák.

 

Forrás:

https://www.innoteka.hu/cikk/forradalmasitja_az_errendszer_vizsgalatat_a_magyar_talalmany.2224.html

Kép forrása:

https://mitsportoljak.hu/