A szellemi tulajdon védelme
 

Megkezdte a Föld körüli küldetését a legújabb magyar műhold, a SMOG-1

A A A    Nyomtatható verzió

A SMOG-1 zsebműhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, mely  a világ első működő 5x5x5 centiméter méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére. Az új magyar műhold az Unisat-7 olasz fejlesztésű, 32 kilogrammos műhold fedélzetéről állt pályára 498 kilométer magasságban.

A SMOG-1 elsődleges küldetése a Földet körülvevő sugárzási környezet vizsgálata, másodlagos küldetése pedig a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatásának vizsgálata. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású, mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, ami várhatóan lecsökkenti a 18–25 éves pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amit űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

Az 1PQ méretű, SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen. Két repülő példány készült belőlük, melyek közül az egyik SMOG-P néven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget, és küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen fejezte be.

Szintén az orosz űrhajón (Szojuz) indult az űrbe a magyar-szlovák-japán projekt keretében készült GRBAlpha nevű kisműhold is, amelynek tervezője és projektvezetője az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja. A 10x10x10 centiméteres, gammasugárzás-detektorral felszerelt kockaműholddal pontosan lehet majd azonosítani a gamma-kitörések forrását.

 

Források:

https://hu.euronews.com/2021/03/22/fellottek-a-zsebmuholdat-a-magyar-diakok-ureszkozet

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/

Kép forrása:

https://gondola.hu/