A szellemi tulajdon védelme
 

3D nyomtatóközpontot hoztak létre a Szegedi Tudományegyetemen

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új, 3D nyomtatási technológiát alkalmazó kutatói bázis létrehozásának célja a betegekre szabott egyéni gyógyítás, az élettudományi kutatások és a hozzájuk kapcsolódó oktatás, az orvosképzés és az innováció támogatása. Az új nyomtató-központtal lehetségessé vált a fém-, valamint polimer orvostechnikai eszközök és biológiai struktúrák kialakítása, ezek jellemzőinek vizsgálata és fejlesztése.

Az SZTE új központjának eszközparkjában jelenleg három nagyértékű, professzionális 3D nyomtató (egy fémnyomtató, és két műanyag nyomtató), illetőleg öt asztali nyomtató található. A háromdimenziós térbeli nyomtatással egyedi szerveket és biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, koponya vagy állcsont pótlást, illetőleg ízületi porcfelszínt is meg tudnak alkotni. Valóra válhat, hogy egy fül-orr-gégész, száj-, ortopéd-, szív- vagy idegsebész 3D nyomtató segítségével létrehozott modellen tervezzen meg egy műtétet, vagy a beteg egyéni paraméterei alapján kinyomtatott implantátumot helyezzen el annak szervezetében.

A térbeli nyomtatás technológiájának fejlődése olyan új utakat nyit meg a tudomány számára, amelyek korábban elképzelhetetlen megoldásokkal szolgálnak a betegek gyógyításában.

Az SZTE 3D nyomtatókról készült összeállítása az alábbi linken megtekinthető:
https://youtu.be/z2XcLz7WN28

 

Forrás:
https://u-szeged.hu/sztehirek/sajtoarchivum-2021/oriasi-elorelepes?objectParentFolderId=1416

Kép forrása:

http://www.innoportal.hu/a-3d-nyomtatas-orvosi-alkalmazasait-vizsgaljak-szegeden