A szellemi tulajdon védelme
 

LázBarát - lázas gyermek szüleit segítheti egy új okostelefon alkalmazás

A A A    Nyomtatható verzió

A LázBarát nevű új okostelefon alkalmazás segítséget nyújt a szülőknek annak eldöntésében, láz esetén kell-e lázcsillapítót adni a gyermeknek, vagy sem., ami azért is fontos, mert a jelenlegi orvosszakmai protokoll szerint csak kivételes helyzetekben kell a lázat csillapítani. A láz jó! A szervezet természetes immunreakciója. Amikor egy kórokozó bekerül a szervezetbe egy védekezési kaszkád indul el (az immunrendszer védekezése) melynek része a láz. A test hőt kezd termelni, ezzel segítve az immunrendszert a védekezésben, mivel a megemelkedett testhőmérséklet lassítja a kórokozók szaporodását és segíti az immunsejtek működését. A láz nem káros, így egymagában a láz nem ad okot aggodalomra. A láz hátterében minden esetben valamilyen külső ok, vagy betegség állhat, amit keresni kell.

A LázBarát alkalmazással nagy biztonsággal besorolható a beteg lázas állapota alacsony, közepes és magas kockázatú típusba, ami azért fontos, mert a szülők gyakran összekeverik a láz magasságát és a lázat kiváltó ok súlyosságát. Enyhe hőemelkedés is jelezhet súlyos betegséget, például egy agyhártyagyulladás kezdetét, és egyszerű vírusfertőzés is járhat nagyon magas, 40 fokos lázzal. Az alkalmazás figyelembe veszi, hány napja lázas a gyerek, hány éves, mekkora a súlya, milyen magas a légzés- és pulzusszáma, milyen a bőre állapota, mikor ivott, mikor hányt, majd javaslatot tesz házi gyógymódok (folyadékbevitel, langyos fürdő, borogatás) alkalmazására is.

Az applikáció különlegessége, hogy a szülőt is kategorizálja abból a szempontból, hogy ő maga meg tudja-e ítélni a helyzetet és képesnek tartja-e magát arra, hogy ellássa a gyereket. Amennyiben a szülő pánikba esik a rendszer felhívja a figyelmét a megnyugvás fontosságára.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kifejlesztett, ingyenesen telepíthető, magyar és angol nyelven elérhető döntéstámogató applikáció kifejlesztésében részt vett az Országos Mentőszolgálat, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Pécsi Tudományegyetem, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete és a német Witten/Herdeckei Egyetem is. A közös innováció célja: a lázhoz fűződő indokolatlan félelmek csökkentése, támogatva hozzá a pozitív viszonyulást, a negatív attitűd megváltoztatása, a jó gyakorlatok megismertetése, terjesztése, gyakorlatba átültetése.

A témához kapcsolódó kisfilm összeállítás az alábbi linken érhető el:
https://youtu.be/qtpJLNGXdo0

 

Egyéb hasznos oldalak:

https://www.lazbarat.hu
https://www.lazbarat.huhttps://www.facebook.com/pg/lazbaratapp

 

Források:

https://hirado.hu/kultura-eletmod/egeszseg/cikk/2021/03/10/egy-applikacio-amely-segiti-a-szuloket-gyerekeik-lazkezeleseben

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13590

https://gyogyhirek.hu/ezt-tudni-kell-lazrol/

https://youtu.be/qtpJLNGXdo0

 

Kép forrása:  https://www.facebook.com/lazbaratapp/