A szellemi tulajdon védelme
 

Kompozit tartószerkezetet kapott a Bogányi-zongora

A A A    Nyomtatható verzió

Bogányi Gergely zongoraművész és csapata legújabb fejlesztése a magyar csodazongora vasöntvény tartószerkezetét kiváltó új, karbonkompozit tartószerkezet, melynek elsődleges célja, hogy biztonságosan és stabilan tartsa a ránehezedő 21-22 tonna feszítőerőt. Mindemellett a hangzás stabilitásában is jelentős szerepe van, a karbonkompozitnak köszönhető a nagyon tiszta, erőteljes, felhangdús hang. A hangszer felfelé, de lefelé is szól, a lábaknak ugyanis akusztikus funkciójuk is van, hangvetőként a közönség felé terelik a hangmennyiséget.

Mint arról már egy korábbi hírben beszámoltunk, a csodazongorát Bogányi Gergely zongoraművész és alkotó csapata magyar mérnökök segítségével fejlesztette. A 16 ezer alkatrészből álló csodahangszer a modern formatervezés mellett, számos technikai újítást kapott.

Az egyedülálló zongora 2015-ben debütált, a Zeneakadémián egy gálakoncert keretében mutatták be elsőként az új magyar hangszer sokoldalúságát és különösen nagy sikert aratott a hazai hallgatóság körében.

 

Forrás:  https://index.hu/kultur/2021/03/24/boganyi-gergely-zongora-prototipus/

Kép forrása:  https://luminoso.hu/