A szellemi tulajdon védelme
 

Ház, amivel akár közlekedni is lehet

A A A    Nyomtatható verzió

Abádszalókon épül Magyarország első úszó faluja. A hazánkban egyedülálló projekt keretein belül 17 darab úszó ház épül, melyekből az első 10 már idén júniusban elkészül.

Az abádszalóki úszó faluban jelenleg az infrastruktúra és a partszakasz kiépítése zajlik, de két héten belül megkezdődik az első cölöpök leverése is.

A négy évszakos ingatlanok négy méretben - 40, 48, 60, illetve 76 négyzetméter- készülnek. Mindegyik ház cölöpökön áll, ezeken árvízkor fel tudnak úszni, annak levonulásakor pedig visszaülnek a cölöpökre, tehát száz százalékosan biztonságosak. A lakóhajókat motoros meghajtással szerelik fel, az egyik kikötőből a másikba akár 5-10 kilométeren belül is lehet közlekedni.

Az építmények teljesen önfenntartóak tudnak lenni, a napelemek napközben folyamatosan termelik az áramot a munkaakkumulátorokba és egy inverteren keresztül kapcsolódnak a rendszerhez, így látják el a házat elektromos árammal. Rendkívül alacsony a károsanyagkibocsátásuk az ilyen létesítményeknek, ráadásul ezzel az építési technológiával egy vastagabb téglaház falának felelnek meg. Kiváló hőtartóképessége van a szendvicspanel falazatnak, amelynek köszönhetően még a legmelegebb nyári napokon sem forrósodik fel a lakótér.

A tél miatt sem kell aggódni, hiszen a lakóhajókban az sem okoz károsodást, ha a befagynak a vízben, mert a hajótest úgy van megépítve, hogy a jég nem képes összeroppantani azt. Mivel négy évszakos ingatlanról van szó, télen is bátran lakhatóak, mert a fűtés is megoldott bennük.

Az úszó falu iránt jelentős az érdeklődés, a 17 elérhető úszóházból mindössze 3 vár még tulajdonosra.

 

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2021/03/30/uszofalu-abadszalok/?fbclid=IwAR1S0buollnfWRD5ERxQaBl85QYzrW0PJ8UU737UsCs3QsP3uyu2cNGhuEU

Kép forrása:  https://foldjaro.hu/uszo-falu-epul-abadszalokon/