A szellemi tulajdon védelme
 

Online térképen az özönnövények

A A A    Nyomtatható verzió

Az özönnövények térhódítása az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb környezet és természetvédelmi problémát jelent a Kárpát-medencében. Ennek hazai előfordulását mutatják be a mindenki számára elérhető látványos térképeken a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Az özönnövények térhódítása természetvédelmi, egészségügyi és árvízvédelmi szempontból is óriási jelentőségű és mivel számos özönfaj pollenje allergén hatású, ezért a folyamat közegészségügyi jelentősége is számottevő. A zömében más kontinensről behurcolt vagy betelepített növények közül a parlagfű a legismertebb, de más invazív fajok pollenje is allergén hatású.

A fejlesztés segíti az idegenhonos inváziós növényfajok terjedése elleni védekezést, valamint a biológiai sokféleség megőrzését. A Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének munkatársai által létrehozott webtérképen azonosítani lehet hat özönnövény fertőzési gócát, valamint a fajok terjedési útvonalait.

A térképek jól használhatók az országos léptékű területi, természet- és környezetvédelmi, árvízvédelmi, valamint erdészeti tervezésben is. A Szegedi Tudományegyetem vezetésével az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének közreműködésével létrejött kutatócsoport tagjai saját és természetvédelmi civil szervezetek terepi adatgyűjtéseivel folyamatosan frissítik az adatbázist.

Az online térkép elérési útvonala:  http://www.geo.u-szeged.hu/invasive/

 

Forrás:

https://u-szeged.hu/sztehirek/sajtoarchivum-2021/kornyezetvedelemben-is?objectParentFolderId=1416

Kép forrása: https://player.hu/eletmod/