A szellemi tulajdon védelme
 

Szúnyogmonitor

A A A    Nyomtatható verzió

Az inváziós csípőszúnyogok állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) egy új – szúnyogmonitor - programja a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat.

Az 50 őshonos csípőszúnyog mellé a közelmúltban három ázsiai faj is érkezett (koreai csípőszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és tigrisszúnyog). A távoli élőhelyek inváziós szúnyogfajainak hazai megtelepedésére a kutatók szerint a nagy távolságú, tömeges teherfuvarozás nyit utat, ezért tudott megjelenni a Kárpát-medencében az ázsiai tigrisszúnyog is, amelynek csípése más fajokénál hevesebb allergiás tüneteket válthat ki az emberben. Aktívan csípi az embert, a házi- és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket, madarakat és legalább 22 féle vírust terjeszt. Hazánkban eddig csak behurcolt betegségekről tudnak a tigrisszúnyoggal kapcsolatban, itteni fertőző példányokat nem mutattak ki.

Az ELKH ÖK szakemberei által indított monitorozó tevékenység óriási szakmai kihívás, hiszen a kutatóknak minden évben fel kell térképezniük az inváziós fajok elterjedését. Annak érdekében, hogy a feltérképezést hatékonnyá tegyék a tudósok, a lakosság segítségét kérték egy ún. citizen science projekt keretén belül. A projekt – a látványos Koronamonitor oldal fejlesztőcsapata segítségével – egy korszerűbb, vizualizált felületet kapott, amelyen látványos infografikai ábrázolással térben (akár megyénként is vizsgálhatóan) és időben nyomon követhetőek az inváziós szúnyogfajok elterjedésére és aktivitására vonatkozó adatok. Fontos, hogy a felületet minél több ember ismerje meg és használja, hiszen közismertsége révén nő a lakosság részvételi kedve és azzal egyidejűleg a beküldött adatok mennyisége. A lakosság ezáltal egy modern és társadalmilag hasznos kutatási projekt aktív részévé válik, és a közös eredményeket, vagyis hogy hazánkban milyen fenyegetettséggel számolhatunk, nyomon is követheti a jól értelmezhető ábrákon.

A Szúnyogmonitor ökológiai koncepciója az, hogy ne a járvány után kezeljük a problémát, hanem előre tegyük meg a szükséges megelőző lépéseket a megfelelő ökológiai diagnózissal.

A szúnyogmonitor oldal az alábbi linken érhető el:  https://szunyogmonitor.hu/

 

Források:

https://www.ecolres.hu/node/14672

https://24.hu/tudomany/2021/04/05/szunyog-jarvany-tigrisszunyog/

Kép forrása: https://szunyogmonitor.hu/