A szellemi tulajdon védelme
 

Új tojóhibrid, új krémszínű tojás

A A A    Nyomtatható verzió

A tyúktojás színe a tojóhibrid fajtájától függ: a világosabb tollazatú tyúkok jellemzően fehérebb, míg a sötétebb - barnás, vöröses - fajták barnább tojást tojnak. A beltartalmat tekintve semmi különbség nincs a fehér és a barna héjú tojások között sem ízben, sem tápértékben.

Hazánkban elterjedtebb a barna héjú tojás, míg Amerikában, Japánban és skandináv országokban inkább a fehér változatot kedvelik.

A krémszínű tojáshéjszín a délkelet-ázsiai dzsungelekben őshonos vadtyúk fajokra jellemző, de úgy tűnik, hogy Európában is változnak a trendek, és ehhez alkalmazkodva a kereskedők is egyre inkább keresik a jellegzetesen krémszínű, angolosan „tint” vagy „tinted”, más szóval „creme” vagy „beige” színű és elnevezésű tojásokat.

A piaci igényekre, illetve a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra reagálva, a Bábolna Tetra Kft. négy évvel ezelőtt közös kutatás-fejlesztési programot indított a MATE Kaposvári Campusával, melynek eredményeként megszületett a hazai nemesítésű TETRA Tint tojóhibrid, amely csodálatos krémszínű tojással színesíti a hazai és nemzetközi piacot.

Az új hibrid fajta jellemzői: a fehér tollszín, finom csontozat, kisebb test, emellett jobb takarmányértékesítő, és legfőképpen toleránsabb a magas környezeti hőmérséklettel szemben.

A Bábolna TETRA Kft. a világ mintegy 60 országába exportálja a magyar baromfinemesítés kiváló minőségű termékeit. Partnerei közül különös figyelmet szentel a kínai piacnak, ahol a tint típusú hibridek aránya ma már megközelíti a 70%-ot.

 

Források:

https://agroforum.hu/agrarhirek/allattenyesztes/kremszinu-tojas-uj-magyar-kuriozum/

https://femina.hu/terasz/feher-vagy-barna-heju-tojas/

 

Kép forrása:

https://agroforum.hu/agrarhirek/allattenyesztes/kremszinu-tojas-uj-magyar-kuriozum/